Gotovo ništa se ne radi na suzbijanju ambrozije

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Avg.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovo ništa se ne radi na suzbijanju ambrozije

BIJELJINA - U Semberiji se gotovo ništa ne radi na suzbijanju korovske biljke ambrozije, koja najveće količine polena oslobađa od polovine avgusta do polovine septembra, rekao je Srni suvlasnik bijeljinskog preduzeća "Eko-zaštita" Mirko Draganić.

Draganić je rekao da je prvo košenje ambrozije bilo predviđeno za 20. juni, drugo za 20. juli, a treće u septembru, te da ono što je do sada urađeno ne predstavlja ni petinu posla koji je do sada trebalo da bude završen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

On je podsjetio da je gradska administracija sklopila ugovor za košenje ambrozije pored puteva, uz saobraćajnu signalizaciju, ali da se ova korovska biljka ne uništava u samom gradu, niti na njivama i u selima, gdje je ima u velikim količinama.

"Ambrozije ima dosta uz kanal Dašnica i u samom gradu, ali niko ništa ne radi na njenom suzbijanju i za to nema nikakvog opravdanja. Vjerujem da u budžetu ima novca da ova korovska biljka bude potpuno uništena", rekao je Draganić.

On je naveo da je prošle godine urađen monitoring, čiji su rezultati pokazali da je prisustvo polena ambrozije u vazduhu pet do šest puta veće od normalnog.

Osim uništavanja ambrozije, kaže Draganić, u Semberiji je neophodno vršiti deratizaciju i dezinsekciju i raditi na suzbijanju krpelja.

Prema njegovim riječima, sve ovo bi moglo da bude urađeno o jednom trošku.

Korovska biljka ambrozija raste svuda, kako na privatnim, tako i na javnim površinama, poljoprivrednom, šumskom ili građevinskom zemljištu.

Ova korovska biljka izaziva štetne posljedice po zdravlje ljudi, ali i za poljoprivredne useve, pa je potrebno njeno adekvatno uništavanje.

 Osim efikasnih mjera uništavanja ambrozije pesticidima, postoje i drugi načini uništavanja, koje bi mogli obaviti svi savjesni građani, kažu u "Eko zaštiti".

Građani i poljoprivrednici bi ovu korovsku biljku trebao da uništavaju mehaničkim metodama u ranoj fazi i ne treba da dozvole da se rascvjeta i stvori sjeme i tako nastavi da se širi.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.