VIDEO: Cveklom pokušala da prirodno ofarba jaja

Izvor: Radio 021, 29.Apr.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Cveklom pokušala da prirodno ofarba jaja

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju.

Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv i običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva čuvarkuća, čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cele godine čuvala kuću i ukućane.

Jedna domaćica je eksperimentisala i htela da jaja ofarba prirodnim bojama - cveklom. Pogledajte šta je dobila.



Autor: Telegraf/021

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Šta je čuvarkuća i zašto je čuvamo?

Izvor: Lepota i zdravlje, 30.Apr.2016, 14:01

Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, i običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Foto: Guliver/Thinkstock Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.