Svečano otvoren Eđšeg

Izvor: Radio 021, 15.Sep.2014, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano otvoren Eđšeg

Nastupom Novosadskog kamernog hora i predavanjem na temu "Istorija stare Streljane i kulturno duhovna kretanja u 19. veku" svečano je otvoren Eđšeg, nekadašnja Streljana.

Prema rečima člana Gradskog veća za kulturu Vanje Vučenovića predviđeno je da se Eđšeg u narednom periodu koristi za predstavljanje svih kulturnih potencijala ustanova kulture čiji je osnivač Grad, ali i kao mesto promocije, susretanja i okupljanja svih drugih organizacija i kulturnih poslenika u Novom Sadu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << s ciljem obogaćenja kulturnog života Grada. On je dodao da ovaj višenamenski prostor može da se koristi kao koncertna dvorana, galerijski prostor, mesto za održavanje književnih večeri i ostalih raznovrsnih kulturnih programa.

U okviru programa svečanog otvaranja direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev i kustos Muzeja grada Novog Sada održali su predavanje o istoriji streljane Eđšeg kroz 19. i 20. vek, a uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada upriličena je izložba živopisnih fotografija koje govore o razvoju ovog znamenitog zdanja.

Po završetku ove izložbe, građani će imati priliku da pogledaju i izložbu plakata Sterijinog pozorja.

Dvorac je sagrađen 1890. godine za stogodišnjicu Građanskog streljačkog društva, a zа spomenik kulture proglаšen je pre pet godina.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Otvoren novi centar kulture u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2014

Nastupom Novosadskog kamernog hora i predavanjem na temu "Istorija stare Streljane i kulturno duhovna kretanja u 19. veku" večeras je svečano otvoren Eđšeg, nekadašnja Streljana, koja će od danas biti novi Centar kulture u Novom Sadu...Pored brojnih Novosađana i predstavnika kulturnih institucija,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.