Sombor: Pozorišni maraton pod sloganom Med i mleko

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2016, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Pozorišni maraton pod sloganom "Med i mleko"

Pozorišni maraton u Somboru biće 24. put održan od 14. do 18. juna pod sloganom "Med i mleko".

Upravnik Narodnog pozorišta Sombor Mihajlo Nestorović najavio je da će 14. juna biti otvorena izložba 10 originalnih grafika Henrija Mura na temu Hamleta, čime se Sombor pridružuje obeležavanju 400 godina od smrti velikog Viljama Šekspira.

Maraton će otvoriti glumica Jasna Đuričić. Maratonsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << trku započinju "Rodoljupci" Narodnog pozorišta u Beogradu, nakon njih na programu je predstava Akademskog ruskog dramskog teatra "Joškar-Ola" - "Ubice" Aleksandra Molčanova u režiji Alekseja Jamaeva.

Ruski ansambl će izvesti još dve predstave - za decu "Rođendan mačka Leopolda" Arhadija Haita u režiji Nadežde Repajeve i "Vojnici" Vladimira Žerebcova u režiji Aleksandra Sučkova.

Domaćin - Somborsko pozorište će se predstaviti sa dve produkcije - "Gogoland" u režiji Andraša Urbana i "Buba u uhu" u režiji Olje Đorđević. Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice gostuje sa predstavom "Postani ulična svetiljka" Srečka Kosovela u režiji Andreja Jusa, Zvezdara teatar sa "Vozom" Kormaka Makartija u režiji Voje Brajovića, a Kruševačko pozorište sa komadom "Valjevska bolnica" Dobrice Ćosića u režiji Slavenka Saletovića.

Na programu će biti i predstava "Art" u kojoj igraju Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta, "Stand down" Nebojše Milovanovića, "What is Europe?" Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana (Scena MESS, Sarajevo) i Ibzenove "Aveti" u režiji Andreja Nosova (Heartefact, Bitef, Grad Teatar Budva i Festival MESS).

Najmlađima su namenjene predstave "Pinokio" Pozorišta mladih Novi Sad i "Odisej" Dečjeg pozorišta Republike Srpske.

Nestorović je rekao da se odlučio "za sladak, simpatičan moto, pa ko kako shvati". "Da i Rusima ne teče med i mleko pokazuje činjenica da pola ansambla kreće avionom, a pola kolima na put dug 3.500 kilometara", kaže Nestorović. Dodaje da ni njima "ne teče med i mleko" pošto nisu dobili podršku ni pokrajinskog Sekretarijata za kulture ni Ministarstva kulture, te se oslanjaju na sopstvene snage i Grad Sombor koji pomaže u skladu sa mogućnostima.

"Maraton je jedinstven, ne samo po tome što traje i danju i noću, već po atmosferi. To je festival koji nema zvaničnih nagrada, žirija, stresova. Ovo je festival za relaksaciju glumaca i zato glumci vole da dolaze na naš maraton", istakao je Nestorović. On je pomenuo i da ga je Sergej Trifunović molio da stave predstavu "Voz" iza ponoći, međutim Voja Brajović nije bio oduševljen tom idejom pa su predstavu ipak zakazali za 22 sata.

"Ali on (Brajović) ne zna da je kod nas klizna satnica", kroz smeh dodaje Nestorović. Naglašava da na maratonu ni satnica nije važna, ni galama ispred pozorišta", pošto se paralelno dešava muzički "Godo fest" u obližnjoj kafani "Godo" i da je svakog časa u toku 24 sata u Somboru neko dešavanje.

O interesovanju publike, Nestorović uz osmeh kaže da "Pozorišni maraton ulazi u first minute za Grčku". "Svi znaju da je u junu jeftina Grčka, ali Somborci planiraju svoj odmor spram maratona i to je draž manifestacije. Kroz pozorište prođe tokom maratona preko 5.000 ljudi, tako da Somborci skuplje letuju zbog maratona", pojasnio je Nestorović.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Pozorišni maraton u Somboru od 14. juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2016, 09:03

Pozorišni maraton u Somboru, jedinstvena manifestacija u Evropi, biće 24. put održan od 14. do 18. juna pod sloganom "Med i mleko"...Upravnik Narodnog pozorišta Sombor Mihajlo Nestorović najavio je u razgovoru za Tanjug da će 14. juna biti otvorena ekskluzivna izložba 10 originalnih grafika Henrija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.