Poverenik naložio da se dostavi izveštaj o imovini ministra Vulina

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2017, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik naložio da se dostavi izveštaj o imovini ministra Vulina

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je naložio Agenciji za borbu protiv korupcije da novinarki KRIK-a dostavi kopiju izveštaja koji je Agencija dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal o imovini i prihodima ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Kako piše u saopštenju Poverenika, prethodno je Agencija odbila zahtev tražioca informacija s obrazloženjem da se u pratećoj dokumentaciji nalaze podaci koje je Uprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za sprečavanje pranja novca označila kao tajnu.

Navodi se da je tražilac informacije protiv rešenja Agencije podneo žalbu Povereniku navodeći, pored ostalog, da je tražena kopija izveštaja, a ne i kopija prateće dokumentacije, a da čak i ako izveštaj sadrži poverljive ili lične podatke, Agencija može da ih zaštiti, a poverenik je našao da je žalba osnovana.

Kako se ističe, treba imati u vidu da se u konkretnom slučaju radi o informacijama u vezi sa visokim državnim funkcionerom u pogledu kojih nesumnjivo postoji opravdan pojačan interes javnosti.

"Poverenik ocenjuje kao neprihvatljivo postupanje Agencije koja, ignorišući izričitu zakonsku odredbu člana 26. stav 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ni nakon ponovljenog zahteva ni Povereniku nije dostavila traženi izveštaj. Reč je o postupku koji, nezavisno od motiva, objektivno predstavlja pokušaj opstruiranja ovlašćenja Poverenika", navodi se u saopštenju.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.