Novosađani žele sezonski da zarade, ali ne i da beru voće

Izvor: Radio 021, 23.Jun.2016, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađani žele sezonski da zarade, ali ne i da beru voće

Za vreme letnjih meseci, mnogi Novosađani se odlučuju za sezonske poslove kako bi dodatno zaradili, prikupili novac za letovanje ili kako bi uštedeli novac za zimski period.

Konobarisanje, rad na poljoprivrednim dobrima, čuvanje dece, samo su neki od poslova koji se nude preko omladinskih i studentskih zadruga u periodu kada su fakultetske, ali i poslovne obaveze u drugom planu. Međutim, prema rečima direktora Studentske zadruge Sajam Veska Pižurice, trenutno u Novom Sadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ima više poslodavaca nego ljudi koji traže posao.

“Ne možemo da nađemo dovoljno ljudi, iako godišnje imamo makar 3.000 - 4.000 članova u zadruzi. Ne znam da li smo jedini koji se tako muče, ali imamo veliku potrebu za radnom snagom i velike probleme da ih nađemo. Pri tome, nama trebaju sezonski radnici na mesec ili dva, a ne pravnici koji žele da rade u pravosuđu. Vidi se da uvek ima posla za one koji zaista traže, a iskreno, Novosađani nisu naročito izbirljivi", navodi on.

Novosađani žele siguran rad

Trenutno su vrlo traženi berači paprika, radnici u metalurgiji, šankeri i prodavci u lancima brze hrane, ali ne pristaju svi na takve ponude. Kako za 021 kaže načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u novosadskoj filijali NSZ Dušan Marjanović, Novosađani mahom odbijaju ponude sezonskih poslova u seoskim sredinama zbog nesigurnosti u radu.

“Novosađani najčešće prihvataju poslove konobara i kuvara, a ima i primera dobrih zarada na kraće vreme. Problem se javlja kod odbijanja poslova berbi na selu, s obzirom na to da naši korisnici najčešće ne žele da rizikuju i rade neprijavljeni”, tvrdi Marjanović.

On dodaje da građani koji se javljaju Birou najčešće žele stalno zaposlenje, ali im tržište rada poručuje da su takve ponude teže dostupne.

Pored ovih zvaničnih vidova pronalaženja sezonskih poslova, drugi vid je onaj preko Fejsbuka ili preko lične preporuke, u koje najviše spada čuvanje dece, građevinski poslovi ili rad u magacinima. Ovi poslovi se i više plaćaju, jer između poslodavca i radnika ne postoje posrednici.

U Novom Sadu i okolini čak 6.000 mladih radom zarađuje svoje letovanje. Najtraženiji je rad na "Exitu", gde se može dobiti besplatna karta za festival, ali i zaraditi 20-30 evra po danu, kolika je i prosečna dnevna zarada i na drugim poslovima.

Autor: Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.