Jačanje dinara je kratkoročno

Izvor: Radio 021, 16.Avg.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačanje dinara je kratkoročno

U Narodnoj banci Srbije (NBS) tvrde da su na jačanje dinara uticali znatno bolja makroekonomska situacija i sezonski veći otkup efektivnog stranog novca.

"Uzroci jačanja dinara prema evru su bolja makroekonomska situacija u Srbiji, veći priliv stranih direktnih investicija, bolji spoljnotrgovinski rezultati, odnosno manji deficit tekućeg računa i veći izvoz. To je sve doprinelo boljoj uravnoteženosti ponude i tražnje za devizama", kaže direktor sektora za monetarne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << operacije Narodne banke Srbije (NBS) Nikola Dragašević.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i sezonski veći otkup efektivnog stranog novca i pojačana kreditna aktivnost banaka: "Neto otkup efektivnog stranog novca povećan je za oko 40 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal".

"NBS je bila aktivna kako bi ublažila prekomerno kratkoročno jačanje dinara i ukupno kupila od aprila meseca do danas 815 miliona evra", kaže Dragašević.

Jačanje dinara kratkoročno

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Dejan Šoškić kaže za N1 da je jačanje dinara prema evru kratkoročnog karaktera i da ne odgovara najznačajnijem i najzdravijem delu srpske privrede.

"Ukoliko dinar jača to s jedne strane odgovara svima onima koji duguju u devizama i svima koji uvoze i prodaju na srpskom tržištu. Ali ne odgovara najzdravijoj komponenti srpske privrede, a to je ona koja koristi domaću radnu snagu, domaće repromaterijale i okrenuta je izvozu. To ne smemo da izgubimo iz vida", objašnjava Šoškić.

On naglašava da pravi i zdrav privredni razvoj upravo počiva na tom sektoru.

"Taj sektor ne treba da bude izložen nepovoljnim kretanjima po pitanju deviznog kursa", smatra Šoškić.

Dinar danas ima najvišu vrednost prema evru od 6. novembra 2014. i zvanični srednji kurs iznosi 119,4 dinara za jedan evro.

Autor: Beta, N1

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.