Inspekcija rada dobila dva automobila od Jure

Izvor: Radio 021, 25.Jul.2016, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija rada dobila dva automobila od "Jure"

Za šest godina koliko fabrika "Jura" posluje u Srbiji žalilo se 26 zaposlenih, a u jednom slučaju radnik se inspekciji obratio dok je u toj fabrici radio, pokazuje izveštaj koji je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo listu "Danas".

U izveštaju inspekcije rada navodi se i da je u tri navrata inspekcija kaznila Juru zbog propusta sa 300.000 dinara, a Ministarstvo rada potvrdilo je da je tokom aprila 2013. fabrika 'Jura' u Nišu donirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Inspektoratu za rad dva automobila, marke Kia i to, kako se navodi u odgovoru, isključivo za 'unapređenje i poboljšanje rada Inspektorata za rad, odnosno terenskog rada inspektora".

Prema izveštajima inspektora za rad u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu, od 2010. do danas inspekcija je dobila na desetine zahteva zaposlenih. Konkretno, u Rači 17 radnika Jure je tražilo da inspekcija reaguje različitim povodima, najviše zbog nepoštovanja ugovora o radu, dok je u Nišu takvih pojedinačnih zahteva bilo devet, uz jednu anonimnu.

U većini slučajeva zahtevi su odbačeni, jer zaposleni u Juri koji su se žalili inspekciji nisu kasnije podnosili zahtev za odlaganje izvršenja rešenja za donošenje pravne presude a to je jedina mera koju, kako su naveli, inspektor rada može da preduzme ukoliko se osoba žali nakon što joj je prestao radni odnos.

Tokom šest godina koliko je Jura u Rači, inspekciji rada se žalilo 17 radnika, ali u Ministarstvu ističu da su se svi podnosioci žalbi za zlostavljanje na radu i mobing, inspekciji žalili nakon prestanka radnog odnosa, osim Mirjane M. Kako tvrde u Ministarstvu, po Zakonu o radu, inspekcija je nadležna samo za zaposlene, ne i one koji nisu u radnom odnosu.

Podsetimo, ministar rada Aleksandar Vulin 29. aprila je rekao da je bilo manjih nepravilnosti, a da se nijedan radnik nije obratio inspekciji dok je bio zaposlen.

Autor: Danas, Beta/Foto: Jugmedia

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.