Gradonačelnik: Lutalice iz drugih opština dovoze u NS

Izvor: 24sata, 28.Avg.2014, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik: Lutalice iz drugih opština dovoze u NS

Otkako Novi Sad ima prihvatilište za pse u Šangaju, broj lutalica na ulicama je sve veći, umesto da se smanjuje. Iako je najmlađe JKP „Zoo-higijena i veterina“ sa ulice u poslednja tri meseca sklonilo oko 200 lutalica, sve više napuštenih pasa hara Novim Sadom.

PSI - Glavni razlog je to što su okolne opštine počele da iskorišćavaju činjenicu da postoji prhvatilište te dovode pse sa svojih teritorija i ostavljaju ih na novosadskim ulicama. Zbog sve alarmantije situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << požalio se i gradonačelnik Miloš Vučević koji je ljutito opomenuo čelnike drugih opština da ne dovode lutalice u Novi Sad i da osnuju svoje službe koje će se o tome brinuti, što po slovu zakona i moraju.

- Otkako je „Zoo-higijena” počela da radi, okolne opštine dovode pse lutalice u naš grad. Ove godine smo isplatili 100 miliona dinara odštete zbog ujeda pasa lutalica, a računamo da ćemo do kraja godine platiti oko 300 miliona. Očekujem da policija i tužilaštvo krenu da ispituju ko dovodi pse i kakvi su to ujedi u pitanju - rekao je gradonačelnik.

On je dodao da, s druge strane, novosadski sud izriče enormno visoke odštete, dok se, na primer, u Somboru ili Smederevu one kreću ispod 100.000 dinara. Tako sve brojniji čopori lutalica haraju gradom, a najviše se žale stanovnici Novog naselja, Limana i Petrovaradina gde su u poslednjih nekoliko meseci zabeleženi učestali napadi pasa.

Aleksandar Bursać, direktor „Zoo-higijene“, potvrdio je da se broj lutalica povećao. Najgore je, kako kaže, u Sremskoj Kamenici, Beočinu i Sremskim Karlovcima.

„Azil nije dovoljan ni za Novi Sad”

HAOS - Lana Đorđević iz Udruženja za zaštitu životinja SPANS kaže da novootvoreni azil nije dovoljan ni za Novi Sad, a kamoli za okolna mesta. “Haos je u svim okolnim mestima. Mi imamo središte u Bukovcu i ljudi izbacuju ljubimce na poslednjoj okretnici autobusa nadajući da će neko da ih zbrine. Pre svega, prvo bi trebalo da kažnjavamo nesavesne vlasnike ljubimaca. No, do sada nijedan nije kažnjen u gradu i to je tragedija”, kaže Đorđevićeva.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.