Češki MUP osniva tim protiv ruske propagande

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2016, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki MUP osniva tim protiv ruske propagande

Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova osniva specijalni tim za "nadziranje ruske propagande i borbe protiv nje i ciljanih dezinformacija", koje se, prema saznanjima ministrstva "pojavljuju na nekoliko desetina proruskih sajtova i portala" u toj zemlji.

"U timu će biti oko 30 ljudi koji će pratiti manipulacije medija pristalica Kremlja i aktivnosti na internetu i društvenim mrežama. Potrebno je da na to reagujemo, u najmanju ruku da znamo kojim putem idu", rekao je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << češkom javnom servisu ČT ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Novi specijalni tim bi trebalo da obuči državne činovnike kako da se suoče s rizicima koje sobom nose ciljane dezinformacije.

"Želimo da budemo otporni. Svesni smo demokratskih vrednosti za koje se zalažemo i nećemo dozvoliti da se rasture", kazao je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

U Češkoj na internetu ima nekoliko desetina proruskih sajtova, vrlo profesionalnog izgleda ali specijalizovanih za označavanje vlade u Ukrajini kao fašističke i za stalne optužbe da SAD žele da zavladaju celim svetom.

Analitičari ocenjuju da ti mediji imaju netransparentnu vlasničku strukturu, tako da ne može da se dođe do odgovora ko ih finansira. Baza podataka sajtova i internet medija koji plasiraju dezinformacije napravljena je prošle godine u Slovačkoj a sada takvu bazu prave i češki novinari.

Autor: Agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.