Ukida li štednja praznične pokolone

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukida li štednja praznične pokolone

Sve manje izdvajamo za novogodišnje poklone, a mnoge firme su bez paketića za decu. Mogućnosti su različite, ali nije suština u tome da pokloni budu skupi, kažu sociolozi.

Da li zbog ekonomske krize počinjemo da menjamo neke navike, pa tako i kupovinu bar simboličnih novogodišnjih poklona najmilijima? Prihodi su takvi da zahtevaju pažljivo planiranje, međutim, sociolozi smatraju da na lepe navike poput >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deljenja novogodišnjih paketića ne bi trebalo da zaboravljamo.

Džinovska jelka u centru prestonice budi novogodišnje želje. Izlozi puni raznih, lepo ukrašenih poklona. Neki kupuju, drugi bi to želeli. Međutim, štednja i stezanje kućnih budžeta čini svoje.

Teško će se u prosečnu potrošačku korpu pred Novu godinu ubaciti koji lampion, ili bar čokoladni Deda Mraz koji vreba u rafovima trgovinskih radnji.

Uprkos krizi, mnoga preduzeća, ipak, ne žele da uskrate novogodišnje paketiće najmlađima.

Milan Grujić iz Samostalnog sindikata kaže da će pokušati da se iznađu načini i mogućnost da se makar u minimalnom delu ispolji neka simbolika i nastavi tradicija u dosadašnjem načinu i obeležavanja i darovanja.

"Mi ne smemo dozvoliti da ovoj budućnosti, ovim najmlađima koji treba da predstavljaju budućnost i okosnicu Srbije, uzmemo i lišimo ih najobičnijih, dečijih, radosti", istakao je Grujić. 

Mogućnosti su različite, ali nije suština u tome da pokloni budu skupi, kažu sociolozi. Pažnja prema onima koje volimo, jeste neprocenjiva.

Sociolog Ratko Božović objašnjava da poklon nije u materijalnoj vrednosti, nego u nečemu što je kreativno, u nečemu što je mala radost, ili što se može činiti zajedno sa decom, tako da to bude jedna igra, koja će označiti te dane drugačijim nego što oni jesu. 

Prema anketi ING grupe, najviše novca za decembarsku kupovinu poklona potrošiće stanovnici Velike Britanije - 440 evra, gotovo duplo više nego sledeći na listi, Francuska i Luksemburg.

U Srbiji, slabija računica. Ostaje da u predstojećem periodu uživamo, u nadi da januarski rezultati troškova ipak neće pokvariti prazničnu euforiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.