Rusija smatra da je vreme da se očisti kosmos

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija smatra da je vreme da se očisti kosmos

28.08.2014. -

Čovečanstvo je uspelo da zagadi, ne samo Zemlju, već i kosmos. Prema rečima stručnjaka, kosmički otpad postaje ozbiljan problem za životnu sredinu. On preti kako planeti, tako i budućem razvoju šireg kosmosa. Svake godine, na stotine "zagađujućih" objekata - upotrebljeni delovi raketa, fragmenti satelita, padaju na Zemlju. Manje krhotine izgore u atmosferi, dok velike stižu i do zemljine površine. Situaciju pogoršava činjenica, da sudari krhotina stvaraju nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << fragmente, koji se takođe međusobno sudaraju i umnožavaju.

Trenutno, u zemljinoj orbiti nalazi se oko 20.000 kosmičkih objakata, veličine veće od 10 cm. Njihova ukupna masa iznosi oko 5.000 tona. Od njih 1.100 su aktivni sateliti. Ostatak - otpad. Ali glavni deo "đubrišta" čine stotine hiljada objekata koji su suviše mali da bi se videli. Oni jure kosmosom brzinom od nekoliko hiljada milja na sat i predstavljaju stvarnu pretnju operativnim satelitima i MKS. Međunarodna svemirska stanica redovno mora da manevriše, kako bi izbegla opasne krhotine nekadašnjih kosmičkih letelica.

Korekcija orbite - to je danas najbolji način da se spreči sudar sa otpadom, ali ni to ne garantuje 100% bezbednost u kosmosu. Kako bi ispao iz stroja npr. satelit, dovoljno je da se sudari sa komadićem od samo 1 centimetra. Tako male krhotine ne mogu se detektovati bilo kojim od postojećih sistema. To znači da je jedini način da se reši problem - da se organizuje generalno čišćenje zemljine orbite. Univerzalna tehnologija koja će omogućiti da se to izvede - još uvek nije stvorena. Iako, postoji Međunarodni koordinacioni komitet za kosmički otpad (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee) kojeg čini više od 10 domaćih i međunarodnih svemirskih agencija, koje se, kako pojedinačno, tako i zajednički bave razvojem takvih tehnologija. Zajednička istraživanja sprovede Rusija i SAD, Rusija i Japan, Japan i SAD, Evropska svemirska agencija.

Ove godine, Japan i Sjedinjene Države su se dogovorili o zajedničkom praćenju svemirskog otpada na orbiti Zemlje sa sedištem u opservatoriji u prefekturi Okajama. Do tada, ni jedna stanica za praćenje u istočnoj Aziji nije vršila monitoring svemirskog otpada. Ako govorimo o "doprinosu" zemalja u zagađivanju kosmosa, na Kinu otpada 40% tehnogenih objekata u zemljinoj orbiti, na SAD - 27,5%, Rusiju - 25,5%, a na sve ostale zemlje - 7%.

O svojoj nameri da stvori novi kosmički brod, namenjen za čišćenje geostacionarne orbite od ne-operativnih satelita i raketa, nedavno je saopštila Ruska svemirska agencija. Radni naziv buduće kosmičke metle je "Likvidator". Uređaj ima dve varijante rešenja problema: ili da preusmeri sakupljene krhotine u više orbite, gde nikome neće smetati, ili da ih vraćaju sa orbite i pretapaju na tzv. groblje kosmičkih brodova. To je rejon Pacifika, blizu Božićnog ostrva. Početak rada na projektovanju kosmičke metle, Roskosmos je planirao za 2018. godinu, saopštio je rukovodilac naučnog programa Vladimir Agapovю

Predložen je veliki broj inženjerskih rešenja: fizičko hvatanje predmeta i njihovo odvlačenje iz orbite korišćenjem posebnih "raketa" i sistema elektromagnetnih kablova. Postoje predlozi i o razmeštanju mreže za prikupljanje manjih otpadaka. Ali, to su još uvek samo projekti. Koliko brzo će se ovi projekti realizovati, zavisi od nekoliko faktora. Prvi je inženjerski: moraju biti napravljeni složeni sistemi. Drugi faktor je bezbednost - čistiti otpad jednim ili drugim načinom, potrebno je raditi tako da se ne povrede aktivni sateliti. I, na kraju – ne tako aktuelni, pravni faktor. Svaki element tehnogenog objekta u kosmosu pripada nekoj zemlji. To znači da je potrebna dozvola za uklanjanje...

Zato je međunarodna saradnja u rešavanju problema čišćenja kosmičkog otpada tako važno. Da li će ovo dovesti do stvaranja jedinstvenog koncepta reciklaže kosmičkog otpada – vreme će pokazati.

Izvor: Glas Rusije    

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Rusija smatra da je vreme da se očisti kosmos[2014-08-28 18:03:47]

Čovečanstvo je uspelo da zagadi, ne samo Zemlju, već i kosmos. Prema rečima stručnjaka, kosmički otpad...

Parada na Tihom okeanu[2014-08-27 18:55:53]

Krim se priprema da obeleži važan datum. U septembru se navršava pola godine od trenutka sprovođenja...

Srpska istorija za ruske biznismene[2014-08-27 17:43:25]

Institut za slavistiku RAN izdao novu knjigu o istoriji Srbije

Finska i Švedska dozvoliće ulazak na svoju teritoriju NATO snagama[2014-08-27 17:42:21]

Finska i Švedska dozvoliće snagama za brzo reagovanje NATO ulazak na teritoriju ovih zemalja. Ovo je...

Granica DNR sa Rusijom pod kontrolom Narodne vojske [2014-08-27 17:41:06]

Iz štaba Narodne vojske DNR je saopšteno da vojska u potpunosti kontroliše celokupnu granicu sa Rusijom. Prema...

Porošenko potpisao ukaz o raspuštanju Rade[2014-08-27 17:32:45]

Petar Porošenko potpisao je ukaz o raspuštanju Vrhovne rade i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 26....

Lavrov: Kijev mora bez odlaganja da započne opštenacionalni dijalog[2014-08-27 17:28:07]

Kijev treba bez odlaganja da započne opštenacionalni dijalog, izjavio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov....

Češka zadovoljna izbacivanjem iz antiruskih sankcija odredbi koje su u suprotnosti sa interesima zemlje[2014-08-27 17:26:35]

Češki predsednik Miloš Zeman smatra uspehom diplomatije činjenicu da su iz antiruskih sankcija Zapada udaljene odredbe...

Promene na Krimu: Prvi rezultati i planovi za budućnost[2014-08-27 17:12:57]

Krim se priprema da obeleži važan datum. U septembru se navršava pola godine od trenutka sprovođenja...

U Rusiju se evakuišu radnici i oprema Luganske fabrike mašinogradnje[2014-08-27 16:59:04]

Luganska fabrika mašinogradnje prebacuje proizvodnju iz Ukrajine u Rusiju. Menadžment se na ove mere odlučio nakon...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.