Policijsko češljanje „Nove Srbijanke”

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijsko češljanje „Nove Srbijanke”

Pritvor do mesec dana određen Antonu Valiov, direktoru ovog prehrambenog kombinata iz Valjeva koji je pre pet godina kupila bugarska kompanija „Medija svjat”

Valjevo – Istražni sudija Osnovnog suda u Valjevu preksinoć je odredio pritvor do mesec dana Antonu Valiovu, direktoru privatizovanog prehrambenog kombinata „Nova Srbijanka“ iz ovog grada koji je pre pet godina kupila bugarska kompanija „Medija svjat“. Direktor je uhapšen prošlog petka, posle tromesečnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odsustvovanja iz fabrike, i to u momentu kada se uputio u ovdašnju „Elektrodistribuciju“ da se dogovori o reprogramiranju duga.

U saopštenju Policijske uprave iz Valjeva, koje je juče prosleđeno medijima, pored ostalog navedeno je da je osumnjičeni u oktobru 2010. godine, znajući da je „Nova Srbijanka“ nesposobna za plaćanje obaveza, prodao imovinu preduzeća u zamenu za ispunjenje novčanih dugovanja prema bugarskoj firmi „New Ekspres Finans“ u iznosu od 2,5 miliona evra. Sumnja se da je pomenuta firma u sistemu „povezanih“ sa kompanijom „Medija svjat“ koja je kupila valjevski prehrambeni kombinat. Otuđenjem navedene imovine oštećeni su ostali poverioci, a prvenstveno radnici, i to za iznos od 93 miliona dinara.

U policijskom saopštenju se dalje navodi da je direktor Valiov sokove proizvedene od sirovina privremeno uvezenih iz Bugarske, koje su bile izuzete od plaćanja carine i poreza, umesto vraćanja dobavljačima iz te zemlje, prodao kupcima širom Srbije bez obračunavanja poreza i PDV-a. Policija ga takođe sumnjiči da od početka 2008. do 2011. godine nije platio obaveze državi za zakup stanova na sumu od 1,8 miliona dinara, kao i da je „prevideo“ i plaćanje poreza na isplatu neto zarada zaposlenima na iznos od 27,5 miliona dinara. Za policiju je sporan i ugovor vezan za kupovinu i prenos vlasništva „Nove Srbijanke“ bugarskoj kompaniji.

Od 2007. godine, kada je za 330 miliona dinara „Srbijanku“ kupila bugarska kompanija „Medija svjat“, po svedočenju radnika i drugih izvora, od ovog nekada uspešnog prehrambenog kombinata ostala je bleda senka. O negdašnjoj „kući domaćinskoj“ u javnosti se govorilo samo u slučajevima opasnosti od curenja amonijaka iz zapuštene fabričke hladnjače, pokvarenih 12 tona piletine čiji neprijatni zadah je danima gušio žitelje okolnih naselja, povremenim nezadovoljstvima radnika i „biseru“ kako će jedan od brendova ovog preduzeća postati čips, iako cela Evropa zna da je Valjevo sa okolinom čuveno po proizvodnji kvalitetnog voća. Uostalom, država je Valjevo odredila za centar organske proizvodnje voća u Srbiji.

„Nova Srbijanka“, koja je bila okosnica za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i desna ruka za preko 5.000 kooperanata, od privatizacije pre pet godina nije otkupila nijedan kilogram malina i tek sporadične količine šljiva za pravljenje pekmeza.

Očekuje se da nadležni istražni organi utvrde koliko su tačne informacije i upozorenja potekla od zaposlenih da novi vlasnici seku proizvodne linije i opremu od rostfraja, bakra i sličnih kvalitetnih metala, koji na otpadima završavaju kao sekundarne sirovine. Podsećanja radi, vlasnik bugarske kompanije „Medija svjat“ je kontroverzni biznismen Hristo Kovački, koji je na prostorima Srbije kupio oko 15 preduzeća i firmi. U međuvremenu, sa svima, osim valjevske „Nove Srbijanke“, raskinuti su ugovori o privatizaciji.

Budo Novović

objavljeno: 06.03.2012.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.