Komunalni policajci upozoravali uz osmeh

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalni policajci upozoravali uz osmeh

„Dan D“ za pušače dogodio se pre nekoliko dana, a jučerašnji dan trebalo bi da bude početak kraja komunalnom neredu u Beogradu. Komunalni policajci juče su i zvanično počeli da patroliraju gradom, a prvi susret sa Beograđanima protekao je u upoznavanju i uz osmehome, jer do Nove godine čuvari komunalnog reda neće kažnjavati, već samo upozoravati i edukovati sugrađane.

Tačno u 15 sati krenula je druga smena komunalne policije iz sedišta u Makenzijevoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulici na prve radne zadatke. Neki od njih odlazili su u patrolu automobilima sa upadljivim napisom "komunalna policija”, a neki u grupi od dvoje ili troje u prepoznatljivim uniformama u šetnju gradom. Više nego vidna bila je pažnja koju su izazvali. Sugrađani su se okretali za njima, a pojedini su ih zaustavljali i postavljali pitanja u vezi sa njihovim nadležnostima. Utisak je da se upoznaju sa terenom i sugrađanima, a svima su prilazili i ljubazno se predstavljali.

- Prišli su mi i zatražili dozvolu za rad. Bili su ljubazni. Imam dozvolu i nemam čega da se plašim - kaže za "Blic” prodavac pertli kod hotela "Slavija”.

Jedna patrola uputila se ka Bulevaru kralja Aleksandra, a druga je nastavila ka uličnim tezgama na Slaviji.

- Zatražili su mi da im pokažem dozvolu za prodaju na ulici. Kad sam rekla da nemam, pitali su me da li znam da je počela da patrolira komunalna policija i da više neću smeti ovde da prodajem bez dozvole. I ja to znam, ali nemam posao, a treba da prehranim porodicu. Podnela sam zahtev za dozvolu i tezgu i čekam odgovor. Znam da je nekome ovo ružno, ali ja nemam od čega da živim i to mi je jedini način da preživim. Rekli su mi da neće kažnjavati do Nove godine - kaže prodavačica na Slaviji, uz molbu da joj se pominjemo ime.

I putnici na stanici na Slaviji znatiželjno su prilazili prodavcima na tezgama raspitujući se šta su komunalni policajci hteli. Da novi službenici izlaze u susret i onima koji nisu pod njihovom nadležnošću, pokazuje i scena kada su trojicu turista s mapom uputili ka Kalemegdanu.

Skoro svi sugrađani sa kojima su razgovarali reporteri "Blica” saglasni su da je gradu potrebna komunalna policija i očekuju da što pre vide prve efekte njihovog patroliranja. Kao prve zadatke za komunalne policajce, Beograđani su naveli sprečavanje prljanja ulica, bahatog parkiranja, nelegalne ulične prodaje, nelegalne gradnje i kažnjavanje zbog buke u kafićima, restoranima i splavovima.

- U Švajcarskoj smo šetali i moj drug je bacio papir na ulici. Zaustavila nas je komunalna policija, a kazna je bila veća od novca koji smo imali. Nikad više nikome nije palo na pamet da tako nešto uradi. Volela bih i da se javi svest kod Beograđana da ne smeju da ruže grad. Treba odmah početi sa kažnjavanjem, jer od upozorenja nema ništa - kaže Beograđanka Marija.

Građani komunalnu policiju mogu da pozovu telefonom na brojeve 2453-142(centrala), 2453-158, 2453-159, 2432-482 ili pošalju mejl na komunalna.policija@beograd.gov.rs.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.