AKCIJA BLIC FONDACIJE Nova kuća za hrabru baku

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKCIJA "BLIC" FONDACIJE Nova kuća za hrabru baku

- Kuća je bila puna svega. Uložila sam mnogo u nju, a sada njen krov leži na zemlji - počinje priču Marija Teodorović (82) iz Obrenovca.

Iako se teško kreće, u sebi je tada našla snage. Sama je pobegla od vode koja je nadirala. Život ju je naučio da bude borac, a snaga je nije napustila ni tog tragičnog dana.

- Probudila sam se oko šest sati, izašla napolje i videla vodu. Pobegla sam samo u onome što sam imala na sebi. Mesec dana su mi krili da mi je pala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kuća, a kada su mi rekli, obuzela me velika tuga jer sam 50 godina radila i sve uložila u nju - priča kroz suze baka Marija, koja se potom smestila u pomoćnu zgradicu pored srušenog doma u kojoj ima dva kreveta.

Tu je primila bratanca i njegovu majku jer se i njima kuća srušila.

- Spavale smo tu snajka i ja, a bratanac u šupi. Sada kada sam dobila novu kuću, vodim i njih sa sobom dok i oni ne dobiju dom. Moramo da se pomažemo - priča baka Marija koja se uselila u jednu od deset kuća koje su zajedničkom akcijom izgradile “Blic fondacija” i TV “Prva”.

Suze i bol zbog izgubljenog doma, zamenio je osmeh onog trenutka kada je baka Marija ušla u nov dom. Kako kaže, nije mogla ni da nasluti da će dobiti nameštaj, ali i da će nju zbog godina neko izabrati.

- Bilo mi žao kreveta. Tek što su mi ga kupili, nisam se u njemu ni odmorila ni naspavala, a poplava ga odnela. Kuća mi je, deco, svega bila puna. Nema veze. Sada moram sve iz početka - priča baka.

Kriterijumi za dodelu kuća

Iz trošne pomoćne kuće uselila se u novu, a dok se njenim bratancu Srđanu ne izgradi kuća, jer se i ona urušila tokom poplava, on i njegova majka su dobrodošli.

- Zamišljala sam novu kuću jer meni pare ne trebaju. Samo novi zidovi. Imam ja penziju, mala je, ali kad stigne uvek prvo platim komunalije. Ono što ostane trošim, ali meni ni ne treba mnogo - kaže baka Marija, presrećna što joj se želja ostvarila.

Prikupljeno više od 22 miliona

“Blic fondacija” je zajedno sa TV „Prvom“ i Ivanom Ivanovićem organizovala emisiju “POZOVI, POMOZI” kojom je omogućeno da gledaoci doniraju putem poziva i razgovora sa javnim ličnostima. Prikupljeno je više od 22 miliona dinara što je omogućilo da se izgradi 10 kuća od 55 kvadrata i tako najugroženijim porodicama koje su u poplavama izgubile kuće obezbedi novi dom. Ove kuće su prve izgrađene i prve useljene nakon majskih poplava u Obrenovcu.

U njih je 16. novembra useljeno deset porodica, jedna tročlana, sedam dvočlanih i dve jednočlane.

Složni i u nesreći, nijednog trenutka se nisu razdvajali.

- Sanirao sam sa prijateljima pomoćnu kuću koliko je moglo i tu smo nas troje spavali. Tetka nas je primila i u to malo što ima, jer nismo imali gde. Čekamo novu kuću, a tetka je obećala da će nas povesti sa sobom i to je i ispunila. Hvala vam mnogo na svemu - priča Srđan Lazić
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.