6 zahteva studenata pred veliki protest

Izvor: 24sata, 02.Okt.2014, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 zahteva studenata pred veliki protest

Protesti studentskih organizacija u Beogradu i Nišu dočekali su brucoše na početku nove školske godine. Iako je u njima učestvovalo više stotina studenata, ove šetnje samo su najava za veliki protest zakazan za 15. oktobar...

BUNT - Dan studentskog bunta u Beogradu počeo je okupljanjem članova grupe “Studentski protest 2014” na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Njihovi zahtevi - koji se mahom odnose na visoke dažbine kojima se studenti opterećuju - juče nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << ni saslušani, jer je studentu prodekanu (koji ih podržava) zabranjeno da se obrati rektoru Bumbašireviću na svečanosti povodom primanja brucoša.

- Svesni smo da svi ovi zahtevi ne mogu biti ispunjeni na Filozofskom fakultetu, ali neki ipak mogu i moraju. Ovo nam je samo početna stanica za okupljanje kolega sa drugih fakulteta - rekao je za “24 sata” Grozdić koji je naglasio da se blokada nastave za sada ne planira.

Studenti blokirali saobraćaj u centru Beograda, veliki protest 15. oktobra!

Nakon ovog protesta, na Platou ispred Filozofskog fakulteta, "Studentski protest 2014" nastavio je aktivnosti pa je održan zbor studenata sa Filozofskog, Filološkog, Fakulteta dramskih umetnosti, FASPER-a, Ekonomskog, DIF-a, Matematičkog i Pravnog fakulteta.

Studenti blokirali saobraćaj u centru Beograda, veliki protest 15. oktobra!

Spontano, zbor je prerastao u šetnju do Narodne skupštine, a ta šetnja, kojoj je prisustvovalo oko 400 ljudi, paralisala je centar grada na pola sata.

Sa ovog skupa je poručeno da će se veliki protest održati 15. oktobra, a studenti su dodali i ovo:

“Kako se studentski parlamenti i SKONUS, zaokupljeni internim političkim razmiricama, nisu oglasili na vreme niti dovoljno glasno, organizaciju daljih aktivnosti preuzima na zboru izglasan štrajkački odbor, koji sačinjavaju pojedinačni predstavnici sa različitih visokoškolskih ustanova”, kaže se u njihovom saopštenju.

Zahtevi grupe “Studentski protest 2014.”

- Da se budžetskim studentima prijavljivanje preko 60 bodova ne naplaćuje, kao i da im se ne oduzima mogućnost da prijavljuju preko 70 bodova

- Da se vrate budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su ostvarili budžet upisujući četvrtu godinu

- Da prva ispitna prijava bude besplatna za sve studente, a druga i svaka naredna da košta 100 dinara.

- Prekid naplaćivanja prijavljivanja godine studentima sa preko 60 bodova

- Vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu

- Da studenti iz 2006. godine nastave da studiraju po statutu iz te godine

U Nišu minut ćutanja za apsolventski staž

Protest na Trgu kralja Milana u Nišu počeo je “komemorativno”: minutom ćutanja za apsolventski staž, koji je ukinut ove godine i sada se naplaćuje. Na protestu, koji je organizovan preko društvenih mreža, okupilo se oko 300 studenata, mahom sa Ekonomskog fakulteta, odakle je i potekla inicijativa za ovaj protest. Po rečima protestanata iz Niša, nezadovoljstvo studenata se neće stišati, pa će ponovo izaći na ulice 6. oktobra. Studenti iz Niša traže da se u Zakon vrati apsolventski staž i jedan ukinuti ispitni rok.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šest zahteva studenata pred veliki protest

Izvor: Blic, 02.Okt.2014

Protesti studentskih organizacija u Beogradu i Nišu dočekali su brucoše na početku nove školske godine. Iako je u njima učestvovalo više stotina studenata, ove šetnje samo su najava za veliki protest zakazan za 15. oktobar....Dan studentskog bunta u Beogradu počeo je okupljanjem članova grupe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.