Izvor: B92, 28.Maj.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USS: U korist neizabranog sudije

Beograd -- USS usvojio žalbu sudije Zorana Saveljića i naložio Visokom savetu sudstva da ponovo razmotri njegovu prijavu za izbor sudije u Apelacionom i Višem sudu u Nišu.

Ustavni sud je na sednici naložio VSS da u roku od 30 dana od prijema odluke ponovo odluči po prijavi podnosioca žalbe.

Ovo je prva odluka koju je Ustavni sud doneo po žalbi jednog neizabranog sudije protiv odluke VSS kojom je utvrdjeno da mu je sudijska dužnost prestala decembra 2009. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ustavni sud je poništio odluku VSS u delu koji se odnosi na tog neizabranog sudiju, jer je odluka o prestanku sudijske dužnosti imala uopšteno obrazloženje koje se odnosi na svih 837 neizabranih sudija.

Dodaje se da VSS u ostavljenom u roku nije postupio u skladu sa stavom Ustavnog suda da svim neizabranim sudijama koje su podnele žalbu dostavi pojedinačne odluke o prestanku sudijske dužnosti "sa konkretnim i individualizovanim razlozima" zbog kojih nisu izabrani na na stalnu sudijsku funkciju zbog čega im je prekinut radni odnos.

Ustavni sud Srbije je ocenio da se ne dovodi u pitanje zakonitost rada i odlučivanja VSS zbog toga što je u nepotpunom sastavu.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je na otvorenom delu sednice tog suda da je odluka suda opšta, izvršna i konačna.

Ona je kazala da se "ne može pretpostaviti da VSS neće postupati po njoj".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud usvojio žalbu neizabranog sudije

Izvor: Mondo, 28.Maj.2010

Ustavni sud Srbije usvojio je danas žalbu sudije Zorana Saveljića i naložio Visokom savetu sudstva (VSS) da ponovo razmotri njegovu prijavu za izbor sudije u Apelacionom sudu i Višem sudu u Nišu.

Nastavak na Mondo...

Ustavni sud treba da razmotri sve nepravilnosti

Izvor: Beta, 29.Maj.2010, 16:39

BEOGRAD, 29. maja 2010. (Beta) - Odluka Ustavnog suda da usvoji prvu žalbu sudije Zorana Saveljića ne rešava ništa ako se ne razmotre sve nepravilnosti u radu Visokog saveta sudstva tokom opšteg izbora sudija i tužilaca, izjavila je u subotu predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević...Dragana...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.