USS: U korist neizabranog sudije

USS usvojio žalbu sudije Zorana Saveljića i naložio Visokom savetu sudstva da ponovo razmotri njegovu prijavu za izbor sudije u Apelacionom i Višem sudu u Nišu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.05.2010.

18:39

Default images

Ustavni sud je na sednici naložio VSS da u roku od 30 dana od prijema odluke ponovo odluči po prijavi podnosioca žalbe.

Ovo je prva odluka koju je Ustavni sud doneo po žalbi jednog neizabranog sudije protiv odluke VSS kojom je utvrđeno da mu je sudijska dužnost prestala decembra 2009. godine.

Ustavni sud je poništio odluku VSS u delu koji se odnosi na tog neizabranog sudiju, jer je odluka o prestanku sudijske dužnosti imala uopšteno obrazloženje koje se odnosi na svih 837 neizabranih sudija.

Dodaje se da VSS u ostavljenom u roku nije postupio u skladu sa stavom Ustavnog suda da svim neizabranim sudijama koje su podnele žalbu dostavi pojedinačne odluke o prestanku sudijske dužnosti "sa konkretnim i individualizovanim razlozima" zbog kojih nisu izabrani na stalnu sudijsku funkciju, zbog čega im je prekinut radni odnos.

Ustavni sud Srbije je ocenio da se ne dovodi u pitanje zakonitost rada i odlučivanja VSS zbog toga što je u nepotpunom sastavu.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je na otvorenom delu sednice tog suda da je odluka suda opšta, izvršna i konačna.

Ona je kazala da se "ne može pretpostaviti da VSS neće postupati po njoj". Istovremeno, Ustavni sud je jednoglasno odbacio zahtev Visokog saveta sudstva da se sudija Olivera Vučić izuzme iz postupka koji se vodi po žalbama sudija koje nisu izabrane na sudijsku funkciju u postupku opšteg izbora.

Visoki savet sudstva je zahtev podneo s obrazloženjem da sudije i zaposleni te službe ne mogu javno iznositi mišljenje o pitanjima o kojima Ustavni sud može odlučivati ili je odlučivao.

U zahtevu koji je Ustavni sud odbaio, a potpisala predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, navedeno je da je sudija Olivera Vučić na sednici iznela "niz netačnih tvrdnji" koje su se odnosile na taj Savet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

12 h

Podeli: