OBIČAJI NA DANAŠNJI PRAZNIK: Zaboravite na novac i bogaćenje, sada su najbitnije OVE STVARI

Izvor: NiskeVesti.rs, 09.Feb.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBIČAJI NA DANAŠNJI PRAZNIK: Zaboravite na novac i bogaćenje, sada su najbitnije OVE STVARI

Hrišćanski vernici danas slave sećanje na Svetog Jovana Zlatoustog, najčuvenijeg propovednika u istoriji crkve, velikog svetitelja i reformatora. Praznik ovog svetitelja još se obeležava i 26. novembra, a današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige "O sveštenstvu", kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << čega je i dobio nadimak "Zlatousti". Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i "zlatnom trubom Pravoslavlja" zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.
Predanje kaže da je bio veoma cenjen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio mu Sveto pismo.
Sveti Jovan Zlatousti je bio veliki borac protiv jeretika. Tako je i došao u sukob sa caricom Evdokcijom koja ga je prognala u mesto Koman u Jermeniji gde je ovaj veliki svetitelj umro 407. godine.
Prema legendi, 30 godina nakon smrti sveca car Teodosije Mlađi doneo je odluku da mošti Svetog Jovana Zlatoustog vrate u Carigrad. Međutim, priča se da kovčeg svetitelja niko nije mogao da pomeri sve dok car nije napisao pismo u kome je Svetog Jovana molio za oproštaj u ime svoje majke carice Evdoksije zbog koje je svetitelj i prognan iz Carigrada. Jednom kada je pismo bilo položeno na kovčeg, predanje kaže, on postade lak i vojnici ga ponesoše.
Opširnije na Dnevno.rs

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Povezane vesti

OBIČAJI NA DANAŠNJI PRAZNIK: Evo šta danas treba da uradite, a šta je naročito zabranjeno za žene

Izvor: Kurir, 09.Feb.2016

Hrišćanski vernici danas slave sećanje na Svetog Jovana Zlatoustog, najčuvenijeg propovednika u istoriji crkve, velikog svetitelja i reformatora...Praznik ovog svetitelja još se obeležava i 26. novembra, a današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.