Niški Klinički centar ubuduće bez vojnika u civilu

Izvor: Politika, 27.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški Klinički centar ubuduće bez vojnika u civilu

Upravni odbor doneo odluku o raskidu saradnje sa Vojnim odsekom, posle neprimerenog ponašanja vojnika na civilnom služenju, koji su remetili bolnički mir tokom protesta koji su pre nekoliko dana organizovali u Kliničkom centru

Niš – Generalni direktor niškog Kliničkog centra Srbobran Trenkić izjavio je juče da su uputili zahtev Vojnom odseku Niš za raskid ugovora o saradnji, kojim je pre nekoliko godina dogovoreno da vojni obveznici civilni rok mogu služiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ovaj potez je usledio kao odgovor na ponašanje učesnika protesta, koji su pre nekoliko dana organizovali vojnici koji rok služe u Kliničkom centru, a koji su tražili da im budu isplaćene novčane nadoknade, odnosno vojničke plate.

– Neprijatno smo iznenađeni ponašanjem vojnih obveznika, njihovim zviždanjem i vikanjem po bolničkom krugu, u čijim zgradama je smešteno više od 1.500 pacijenata kojima je neophodan mir. Ništa slično se nikada nije dogodilo i zbog toga je naš upravni odbor doneo odluku da se odmah raskine ugovor – kaže Trenkić za „Politiku", ističući da je Klinički centar prihvatio saradnju sa Vojnim odsekom u želji da pomogne i vojnim vlastima i vojnicima koji su se odlučili na služenje vojnog roka bez oružja, a ne zbog toga što su im vojnici bili neophodni u obavljanju pojedinih poslova.

U međuvremenu, pre odluke o raskidu saradnje, rukovodstva Kliničkog centra i Vojnog odseka razgovarala su sa učesnicima protesta i dogovoreno je da im se isplate nadoknade za rad u Kliničkom centru.

– Za te namene ćemo izdvojiti blizu dva miliona dinara – precizira direktor Trenkić, dodajući da je u pojedinim periodima na klinikama bilo i po 360 „vojnika u civilu".

– Sada ih je trenutno oko dvesta, ali sa njima se naša saradnja sa vojnim organima na ovom planu i završava. Od 1. februara nijedan civilni vojnik neće biti u našem centru, svi odlaze u prekomandu – kategoričan je Trenkić.

Vojnici na civilnom služenju vojnog roka ne poriču da su pri dolasku potpisali dokument kojim se odriču plata, ali sada većina tvrdi da nije ni znala šta potpisuje. Pojedinci čak izjavljuju da su mislili da je to uslov kako bi ostali u Kliničkom centru. Neki od njih, pak, najavljuju da će primljeni novac od Kliničkog centra uplatiti u – humanitarne svrhe.

T. Todorović

[objavljeno: 28/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Okončan protest vojnika

Izvor: RTS, 27.Jan.2009

Protest vojnika na služenju civilnog vojnog roka u Kliničkom centru u Nišu, okončan dogovorom o isplati naknada za njihovo angažovanje. Pojedini učesnici protesta rekli da će nakandu koju budu primili dati u humanitarne svrhe. ..Direktor Kliničkog centra u Nišu dr Srbobran Trenkić, potvrdio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.