Banka sa novim tipom štednje - Nacionalna banka matičnih ćelija

Izvor: Umrežena nauka Radio Beograd, 06.Jul.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka sa novim tipom štednje - Nacionalna banka matičnih ćelija

Izvesno je da će embrionalne matične ćelije u budućnosti biti spas za veliki deo čovečanstva koje boluje od teških bolesti poput bolesti srca, povrede kičmene moždine, dijabetesa tipa A, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao, možda, i pri lečenju nekih vrsta kancerogenih oboljenja. Sve češće se postavljaju pitanja šta su matične ćelije, kako ih možemo koristiti i šta predstavljaju banke matičnih (stem) ćelija? I na kraju dolazimo i do pitanja da li je i zašto Srbiji potrebna jedna takva banka?

Nastavak na Umrežena nauka Radio Beograd...






Povezane vesti

Matične ćelije: medicina budućnosti

Izvor: B92, 07.Jul.2010, 12:20

Ako je 20. vek bio obeležen otkrićem penicilina, onda je će 21. vek svakako obeležiti regenerativna medicina i genska terapija...Piše: dr Jelena Popović..Izvor: VIVA..Danas se već oko 75 različitih oboljenja tretira ćelijama iz pupčane vrpce, a među njima su leukemija, nasledne anemije, dijabetes,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Umrežena nauka Radio Beograd. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Umrežena nauka Radio Beograd. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.