Vanzemaljci postoje i liče na nas

Izvor: B92, 02.Jul.2015, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vanzemaljci postoje i liče na nas"

Često ih u popularnoj kulturi viđamo kao mala zelena stvorenja, ali i čudovišta sa velikom čeljusti i kandžama. Međutim, vanzemaljci verovatno liče na ljude, kaže jedan evolucioni biolog.

Profesor Sajmon Konvej Moris, paleontolog Univerziteta u Kembridžu smatra da život na drugim planetama takođe “sledi” teoriju takozvane konvergentne evolucije. To znači da vrste nezavisno dobijaju slične osobine kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešavale određene probleme s kojima se suočavaju u svom okruženju.

On ističe evoluciju oka kao dobar primer, jer se smatra da je ono evoluiralo nezavisno više od 50 puta u istoriji Zemlje.

Profesor Konvej Moris tvrdi da bi upravo zbog toga moglo da se smatra da život na drugim planetama sličnim Zemlji evoluira na sličan način.

Argumente za svoju tezu izneo je u novoj knjizi “The Runes of Evolution”.

“Smatram da bi u svim naseljivim zonama, koje nisu pretople i prehladne, može doći do pojave inteligentnog života, jer je inteligencija konvergentna. Imajući u vidu broj potencijalno naseljivih planeta, imamo dobar razlog da verujemo da oni zaista postoje”, rekao je Konvej Moris.

On je postao poznat po svojoj studiji o kambrijskoj eksploziji, u okviru koje je došlo do iznenadne evolucije složenih životinjskih vrsta pre oko 542 miliona godina.

Profesor smatra da je konvergentna evolucija vodila svaki aspekt razvoja života na Zemlji.

“Ako je ishod evolucije barem okvirno predvidljiv, onda je ono što važi za Zemlju primenljivo širom Mlečnog puta i dalje”, kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.