Kako je Čačak zavoleo rokenrol

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Čačak zavoleo rokenrol

„Pedeset godina rokenrola u Čačku”, podsećanje na Točka, Boru, „Bele višnje”... Od iduće godine nova gitarijada

Čačak – Za pola stoleća u Čačku su osnovane 84 rokenrol grupe i sve, manje ili više, obeležile mladalačke dane žitelja i kulturnu scenu grada. Mada drevne uspomene danas izgledaju kao na granici zbilje, rokenrol je u ovom gradu nicao u Kulturno-umetničkom društvu „Abrašević” i u vreme kad je mladima bio zabranjen pristup u kafane. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

– Za prvu, graničnu godinu rokenrola u Čačku uzeli smo 1960. jer je tada orkestar „Abraševića”, u kome je kao petnaestogodišnjak na gitari svirao kasniji roker Aleksandar Slaviković ili Aca Gušter, izvodio neke numere od Elvisa Prislija – kaže za „Politiku” Zoran Branković (59), profesionalni muzičar i jedan od najpoznatijih čačanskih rokera tog vremena.

Iako živi u Beogradu, Branković sebe smatra „stalnim Čačaninom” i nedavno je odlučio da, uz pomoć nekolicine prijatelja, priredi trodnevno druženje pod nazivom „50 godina rokenrola u Čačku”. Program priredbe obuhvata izložbu fotografija ovdašnjih rok grupa iz svih decenija, tribinu „Kako je Čačak zavoleo rokenrol” uz učešće čuvenih muzičara ovog kraja, kao i koncert mladih čačanskih grupa.

– Čačak je sada prvi put stao iza svojih rokera, i grad je pokrovitelj ove priredbe. Ona je zamišljena kao preteča buduće čačanske gitarijade na kojoj bi, od iduće godine, kroz takmičenje mladih rokera ovog kraja, najbolja grupa dobila priliku da snima i napreduje – veli Branković, koji je bio osnivač grupa „Dečaci sa Morave, „Nautilus” i „Krvna grupa”.

Prva i najpopularnija čačanska grupa šezdesetih bile su „Bele višnje” koje je 1962. godine osnovao Aleksandar Slaviković. Ubrzo su ovde svoje note sklapale nove i nove grupe, „Zvečarke”, „Crne mambe”, „Srebrne senke”, „Dečaci sa Morave”, „Hermelini”, PORS, „Čačanski plemići”, „Safiri”, AŠ, „Nautilus”, „Kućni savet”, „Sebastijan”, „Moris”, „Mračni Mo”, „Spin”, „Visoki napon”, „Bonus”, „Biska”, „Krvna grupa”...

– Pošto se nije smelo u kafane, koncertna mesta bila su Gimnazija, „Abrašević”, Učiteljski dom, igralište Železničara i Dom JNA. Na novogodišnjim koncertima „Dečaka sa Morave” u Gimnaziji bili su svi đaci i od prihoda je kupljen parket za obe gimnazijske dvorane. Ali, umesto zahvalnice, školska uprava izdala je naredbu da učenici skrate kosu po principu tangenta na uvo, a učenice produže đačke kecelje.

Dvojica klasika čačanskog ali i srpskog rokenrola jesu Radomir Mihailović Točak (Čačak, 13. jun 1950) i Borisav Đorđević – Bora Čorba (1. novembar 1952), osnivač beogradske grupe „Riblja čorba” (1978).

– Točak i Bora su, po mom sudu, megazvezde, muzikom su proneli slavu ovog grada – ističe Branković.

– Mihailović, kasnije vođa kragujevačke grupe „Smak”, u rodnom Čačku svirao je u „Dečacima s Morave” i „Čačanskim plemićima”, Đorđević takođe u te dve grupe i u „Hermelinima”. Bora je neko vreme svirao i u čačanskoj grupi PORS što je skraćenica od – „Poslednji ostaci romantičarskog sveta”. Oni su kopirali grupu „Mamas end papas”, pa su vokali u PORS-ima bile moja sestra Zorica Branković i Biljana Jovanović – pripoveda naš sagovornik.

I kad prođu tri jubilarna dana čačanskog rokenrola, Branković će produžiti posao na pripremi knjige o istoriji popularne muzike u ovom gradu.

– Objaviće je Gradska biblioteka januara sledeće godine i imaće tri potceline. Najpre popis svih rok grupa koje su ovde osnovane za 50 godina, zatim istorijski prikaz kroz liniju vremena koja je grupa šta uradila, šta snimila i koje nagrade osvojila, a u trećem delu biće fotografije koje svedoče o tih pet decenija.

G. Otašević

objavljeno: 04.11.2010.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

BORA ČORBA NA OBELEŽAVANJU POLA VEKA ROKENROLA U ČAČKU

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 14:29

ČAČAK - Prigodnom tribinom i nastupom muzičkih sastava, u Čačku je u sredu uveče obeleženo 50 godina rokenrola u gradu na Moravi. Bila je to prilika da se ponovo okupe mnogi od začetnika ovog muzičkog pravca, među kojima su se našli proslavljeni Bora Đorđević Čorba i Radomir Mihailovič...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.