Đukanović: Odabrali smo put integracija

Izvor: VOA, 20.Nov.2015, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Odabrali smo put integracija

Rusija ima legitimno pravo da bude protiv širenja NATO-a, ali Crna Gora kao nezavisna država ima pravo da bira svoj put u budućnost, poručio je crnogorski premijer Milo Đukanović

Mi smo taj put odabrali i to je put evropske i evroatlanske integracije, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović povodom stave ruske Dume da Crna Gora ne treba da bude član NATO-a

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << što je Međunarodni odbor Džavne dume predstavio nacrt saopštenja u kojem se poslanici obraćaju kolegama iz Skupštine Crne Gore, zemljama NATO-a, članicama OEBS-a - da se suzdrže od širenja Sjevernoatlantskog saveza, postalo je jasno da Rusija ne želi da Crnu Goru vidi u Alijansi. Premijer Đukanović na večerašnjoj press konferenciji nije bio naročito iznenađen stavom ruske Dume. Ponovio je, kaže, već izrečene ocjene:

"Mi mislimo da je pravo svake nezavisne zemlje da bira svoju budućnost. Borili smo se za obnovu nezavisnosti da bismo mogli samostalno i odgovorno kreiramo svoj put u budućnost. Mi taj put vidimo kao put evropske i evroatlanske integracije", rekao je Đukanović.

Crna Gora je još juna 2006. godine usvojila Deklaraciju u kojoj je sadržano opredjeljenje da će nezavisna Crna Gora biti članica NATO-a i EU, podsjetio je Đukanović. Na tome smo svih ovih godina predano radili…

"Ponavljam: ne kao opredjeljenje da budemo protiv nekoga, nego što mislimo da je to jedini pouzdan put u veću stabilnost i dinamičniji razvoj regiona Zapadnog Balkana. Sve mimo toga je dovoljno dugo ponavljano da bi danas zaista ikome, iole ozbiljnom, ostavili prostor za nagađanja da li je taj put dobro odabran", rekao je premijer.

Đukanović odbacuje odgovornost za optužbe da Crnu Goru vodi pogrešnim putem i tvrdi da to nije imanentno ni državnoj politici Crne Gore. Kaže da su optužbe uoči referendum o nezavisnosti bile da je politika Crne Gore -  antisrpska:

"Danas se suočavamo sa istom misaonom matricom. Danas to više nije protiv Srbije, nego je protiv Rusije. To zaista nema nikakvog utemeljenja. Kao što sam jednako tako ubijeđen da nijesu u pravu oni koji kažu da Rusija vodi neki svoj strateški, politički ili bilo kakav rat protiv Crne Gore. Nema ništa od toga. Iz te današnje izjave je jasno da je Rusija protiv širenja NATO-a. To je njen politički interes. Ja to mogu da razumijem, ali to ne treba da bude razlog da mi svoje državne planove treba da prilagođavamo tome", izričit je Đukanović.

Rusija ima legitimno pravo da bude protiv širenja NATO-a, ali Crna Gora kao nezavisna država ima pravo da bira svoj put u budućnost. Mi smo taj put odabrali i to je put evropske i evroatlanske integracije, zaključio je Đukanović.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanović: Crna Gora je izabrala put u EU i NATO

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Nov.2015

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da Rusija ima pravo da vodi politiku protiv širenja NATO-a, ali da je Crna Gora, kao nezavisna država, izabrala put u EU i NATO..."Ubijeđen sam da nisu u pravu oni koji tvrde da Rusija vodi strateški, politički ili bilo kakav rat protiv...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.