UN: Izrael zakonom o jevrejskim naseljima prešao debelu crvenu liniju

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Feb.2017, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Izrael zakonom o jevrejskim naseljima prešao debelu crvenu liniju

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je danas da je Izrael novim zakonom o legalizaciji desetina divljih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali prešao "vrlo debelu crvenu liniju", dok su izraelske organizacije za ljudska prava najavile da će nastojati da ga obore u Vrhovnom sudu.

Mladenov, koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces, upozorio je da zakon koji su kasno sinoć izglasali izraelski poslanici "otvara branu za potencijlanu aneksiju Zapadne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obale".

Ako Izrael učvrsti kontrolu nad tom okupiranom teritorijom ugroziće ideju osnivanja palestinske države uz Izrael u okviru mirovnog sporazuma za kakav se zalaže međunarodna zajednica, rekao je Mladenov.

Taj zakon "imaće drastične pravne posledice po Izrael i prirodu njegove demokratije, i prelazi vrlo, vrlo debelu crvenu liniju", upozorio je Mladenov, pridruživši se osudama Turske, Jordana, Velike Britanije i Francuske, kao i Palestinaca koji su zbog tog zakona pozvali na sankcije protiv Izraela.

Izraelska levičarska organizacija "Mir sada" (Šalom akšav) pozvala je Vrhovni sud da obori zakon i najavila predstavku.

Pravni eksperti su rekli da zakon ne bi preživeo sudsku proveru, a izraelski vrhovni tužilac je najavio da ga neće braniti u Vrhovnom sudu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pribojavio se međunarodnih reakcija ukoliko zakon bude usvojen, ali ga je prihvatio pod jakim pritiskom svog koalicionog partnera, partije Jevrejski dom.

Lider "Jevrejskog doma" Naftali Benet izjavio je nedavno da je evakuacija divljeg jevrejskog naselja Amona s 250 naseljenika, na osnovu sudske odluke, bolna, ali i da je uvod u aneksiju čitave Zapadne obale. On je danas rekao da će zahvaljujući zakonu biti stvoreni isti uslovi u naseljima i na teritoriji Izraela.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.