Poslednji rok za legalizaciju objekata

Izvor: NiskeVesti.rs, 29.Okt.2016, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji rok za legalizaciju objekata

Ostalo je još mesec dana (28.novembar) kada se završava popis i evidencija nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Grada Niša u skladu sa Zakonom o ozakonjenju objekata (Sl.gl.RS br.96/15). U Upravi Gradske opštine Palilula spremni su da pomognu građanima.

Gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović sa predstavnicima gradskih uprava za planiranje i izgradnju, imovinu i inspekcijske poslove, predsednicima i načelnicima Uprava gradskih opština Grada Niša, organizovao je >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << u sredu 26.10.2016. radni sastanak o primeni Zakona o ozakonjenju objekata. Na sastanku je razgovarano o stanju popisa nezakonito izgrađenih objekata i objekata na teritoriji grada i ukazano na probleme koji postoje u postupcima ozakonjenja. Dogovorena je saradnja između nadležnih gradskih uprava i uprava gradskih opština u Nišu kako bi se ispoštovao zakonski rok od 12 meseci od dana stupanja na pravnu snagu zakona – kada treba da bude završen popis svih nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Grada Niša. Svih pet gradskih opština aktivno će se uključiti u popis i evidentiranje objekata sa svojih teritorija, na osnovu ranije sačinjenog Programa popisa po zonama, kako bi se do 27. novembra 2016.godine evidentirali svi nezakonito izgrađeni objekti a koji su vidljivi na satelitskom snimku teritorije RS iz 2015.god. U narednih masec dana, do 28.novembra 2016.godine, građani-vlasnici nelegalno sagrađenih objekata kod kojih je odstupljeno od ranije izdate građevinske dozvole, mogu podneti zahtev za ozakonjenje svojih objekata i u upravama gradskih opština, na teritoriji gde se objekat nalazi.
U Gradskoj opštini Palilula, to se može obaviti: u kancelariji br.4. u ulici Branka Radičevića 1, popunjavanjem odgovarajućeg upitnika, uz pomo
službenika opštinske uprave. Za stanovnike, koji žive na seoskom područiju opštine Palilula, podnošenje zahteva obaviće se u mesnim kancelarijama sela u koordinaciji Saveta građana. Popunjene upitnike, po rečima Marije Brajdić, načelnice Uprave Gradske opštine Palilula, ovlašćena lica opštine, po službenoj dužnosti proslediće nadležnoj upravi grada na dalji postupak radi evidentiranja i skiciranja. Popunjavanjem upitnika nezakonito sagrađen objekat ulazi u postupak ozakonjenja jer će se naći na spisku popisa nezakonito sagrađenih objekata na teritoriji grada Niša, pod uslovom da je objekat vidljiv na satelitskom snimku teritorije RS iz 2015.godine.
UPITNIK o evidenciji nezakonito izgrađenih objekata, ne popunjavaju sledeći građani: koji su podneli zahtev stupanjem na snagu Zakona o ozakonjenju objekata (27.11.2015.god.) do danas, koji su podnosili zahtev po ranijim zakonima o legalizaciji i po Zakonu o posebnim uslovima za upis prava svojine – do 29.januara 2014.god.,vlasnici objekata koji su sagrađeni do 1948.godine u gradu, vlasnici stambenih objekata koji su sagrađeni do 1961.godine, na selu i vlasnici ekonomskih objekata koji su sagrađeni do 1973.godine, na selu - jer su zidani u periodu kada propisi nisu predviđali obavezu pribavljnja građ.dozvole
Objekti koji se ne nađu u evidenciji nezakonito izgrađenih objekata (putem popunjavanja pojedinačnih upitnika i popisa objekata na terenu), a nisu vidljivi na satelitskom snimku i za koje nije podnet zahtev za legalizaciju po ranijim zakonima, biće predmet rušenja.
Građane su pozvale i gradske opštine Pantelej i Niška Banja da se zahtevi za nezakonito izgraenih objekata mogu podneti do kraja novembra. U Niškoj Banji oni se mogu preuzeti i predatina pisarnici radnim danima od osam do 15 sati dok u Pantaleju dokument mogu popuniti i predati na pisarnici Uslužnog centra.
Kako kažu uniškim opštinama, ovo je poslednja šansa za legalizaciju pod najpovoljnijim uslovima koji važe samo u ovom zadatom roku i posle kojeg se neće tolerisati bespravna gradnja.

Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Povezane vesti

Još mesec dana za legalizaciju objekata

Izvor: NiskeVesti.rs, 30.Okt.2016, 09:04

Ostalo je još mesec dana do  isteka roka za popis i evidenciju nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Grada Niša u skladu sa Zakonom o ozakonjenju objekata. Sve niške opštine spremne su da pomognu građanima da se ovaj posao završi u predviđenom roku.. .  Rok za popis i evidentiranje...

Nastavak na NiskeVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.