Izmene zakona o sudijama i tužilaštvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2014, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene zakona o sudijama i tužilaštvu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu kojima je predviđeno da sudijama i tužiocima funkcija prestaje sa navršenih 65 godina života i neće biti prinuđeni da idu u penziju kada napune 40 godina radnog staža.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o legalizaciji, a potvrđeno je i više međunarodnih sporazuma.

Parlamentarci su sa 178 glasova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "za" i jednim protiv usvojili izmene Zakona o sudijama, odnosno sa 174 "za" i tri protiv, izmene zakona o javnom tužilaštvu.

Te izmene predviđaju da sudije i tužioci neće biti prinuđeni da odlaze u penziju kada su u punoj radnoj snazi i kada su najpotrebniji.

Funkcija im prestaje kada navrše 65 godina života, a briše se član da im funkcija prestaje kada napune 40 godina radnog staža.

Na današnjem zasedanju, posle pretresa o pojedinostima na ova tri zakona, poslanici su usvojili i predlog Zakona o potvrđivanju Ugovora o trgovini naoružanjem i predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Španije o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Ugovor o naoružanju će, kako je najavio ministar odbrane Bratislav Gašć, doprineti povećanom izvozu domaće namenske industrije.

Kada je reč o sporazumu sa Španijom, Srbija pokazuje spremnost da bilateralnu saradnju sa tom zemljom unapredi i u sektoru bezbednosti, uz međusobno definisan način razmene i zaštite tajnih podataka.

Kako se navodi u obrazloženju, donošenjem zakona stvara se pravni okvir za intenziviranje i unapređenje saradnje sa jednom od država članica EU i NATO i stvaraju se uslovi za zajedničko delovanje protiv globalnih izazova.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Usvojene izmene zakona o sudijama

Izvor: B92, 29.Okt.2014

Skupština usvojila izmene zakona o sudijama i o javnom tužilaštvu koje omogućavaju nosiocima pravosudnih funkcija da rade do 65 godina, bez obzira na staž...Izmenama Zakona o javnom tužilaštvu zakona uvodena je obaveza da se tužilački pomoćnici koji su položili pravosudni ispit sa najvišom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.