Bespravno izgrađeno oko 5.000 objekata

Izvor: Cafe.ba, 04.Dec.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bespravno izgrađeno oko 5.000 objekata

GRADIŠKA - Načelnik Odjeljenja za urbanizam, građenje, stambene i komunalne poslove opštine Gradiška Slobodan Vidović rekao je da na području ove opštine, prema procjenama, ima oko 5.000 bespravno izgrađenih objekata, te pozvao vlasnike ovih objekata da do maja iduće godine, do kada traje postupak legalizacije, podnesu zahtjev.

Vidović je naveo da je, nakon što je Skupština opštine Gradiška 31. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << usvojila odluku o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, podneseno 107 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

"Od 5. novembra, kada je objavljen javni oglas za postupak legalizacije, primljeno je još 214 zahtjeva za legalizaciju, od kojih je rješenje izdato za 78 objekata", rekao je Vidović.

On je dodao da prosječna cijena legalizacije bespravno izgrađenih objekata na području gradiške opštine iznosi od 35 KM do 40 KM.

Odlukom o uređenju prostora i građenju, utvrđene su i olakšice za određene kategorije stanovništva i mogućnost odgođenog plaćanja do pet godina.

"Vlasnicima stambenih objekata do 150 metara kvadratnih cijena legalizacije umanjuje se za 30 odsto, te za svakog člana domaćinstva za još po 15 odsto, te mogu ostvariti popust i do 80 odsto u odnosu na okvirnu cijenu dažbina u postupku legalizacije", pojasnio je Vidović.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić održala je juče radno-konsultativni sastanak o postupku legalizacije sa predstavnicima lokalnih zajednica, nakon kojeg je pozvala vlasnike bespravno izgrađenih objekata da ispoštuju rok za podnošenje zahtjeva za lagalizaciju, jer produženja roka više neće biti.

Prema njenim riječima, na poručju Republike Srpske ima oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.