Umro slavni italijanski glumac Đorđo Albertaci

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro slavni italijanski glumac Đorđo Albertaci

Italijanski glumac i režiser Đorđo Albertaci, poznat po ulozi cara u "Hadrijanovim memoarima" po romanu Margaret Jursenar preminuo je juče u 92. godini u rodnoj Toskani, saopštila je njegova porodica.

Italijanski premijer Mateo Renczi izjavio je da je Albertaci bio "velika ličnost za italijansku kulturu".

Predsednik Italije Serđo Matarela nazvao je glumca, poznatog po svom dobrom izgledu, "učiteljem mnogih generacija glumaca i režisera".

Albertaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bio pozorišni i filmski glumac, a poznat je po svojim odličnim ulogama na kraju karijere. U pozorištu, često glumeći u Šekspirovim komadima, radio je sa nekim od najpoznatijih italijanskih reditelja, uključujući Lukina Viskontija i Franka Zafirelija.

Ulogu Hadrijana, po romanu Margaret Jusenar, igrao je više od 1.000 puta u Italiji i u inostranstvu. Prvi put je odigrao ovu ulogu 1989. godine, kada mu je bilo 66 godina.

Kasnije je rekao da je uloga Hadrijana bila uloga s kojom se najviše poistovećivao, a posebno s njegovim odnosom prema starenju.

"Igrajući Hadrijana govorim o sebi", kazao je poznati glumac kada mu je bilo 90 godina. Među njegovim napoznatijim ulogama u Šekspirovim delima su Otelo, Henri IV i Hamlet.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Umro slavni italijanski glumac Đorđo Albertaci

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Maj.2016

Italijanski glumac i režiser Đorđo Albertaci, poznat po ulozi cara u "Hadrijanovim memoarima" po romanu Margaret Jursenar preminuo je u subotu u 92. godini u Toskani, saopštila je njegova porodica. Italijanski premijer Mateo Renczi izjavio je da je Albertaci bio "velika ličnost za italijansku kulturu". Predsednik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.