Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro italijanski glumac Đorđo Albertaci

Italijanski glumac i režiser Đorđo Albertaci, poznat po ulozi cara u "Hadrijanovim memoarima" po romanu Margaret Jursenar preminuo je danas u 92. godini u rodnoj Toskani, saopštila je njegova porodica.

🔴 Lutto nel teatro e per l'Italia tutta. È Morto a 92 anni Giorgio Albertazzi. Segui su https://t.co/Jw0pzzzFwo 🔴 pic.twitter.com/pSUAuTn2DD

Italijanski premijer Mateo Renczi izjavio je danas da je Albertaci bio "velika ličnost za italijansku kulturu". Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Italije Serđo Matarela nazvao je glumca, poznatog po svom dobrom izgledu, "učiteljem mnogih generacija glumaca i režisera".

Albertaci je bio pozorišni i filmski glumac, a poznat je po svojim odličnim ulogama na kraju karijere.

U pozorištu, često glumeći u Šekspirovim komadima, radio je sa nekim od najpoznatijih italijanskih reditelja, uključujući Lukina Viskontija i Franka Zafirelija.

Ulogu Hadrijana, po romanu Margaret Jusenar, igrao je više od 1.000 puta u Italiji i u inostranstvu. Prvi put je odigrao ovu ulogu 1989. godine, kada mu je bilo 66 godina. Kasnije je rekao da je uloga Hadrijana bila uloga s kojom se najviše poistovećivao, a posebno s njegovim odnosom prema starenju.

"Igrajući Hadrijana govorim o sebi", kazao je poznati glumac kada mu je bilo 90 godina.

Među njegovim napoznatijim ulogama u Šekspirovim delima su Otelo, Henri IV i Hamlet.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Umro slavni italijanski glumac Đorđo Albertaci

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 09:16

Italijanski glumac i režiser Đorđo Albertaci, poznat po ulozi cara u "Hadrijanovim memoarima" po romanu Margaret Jursenar preminuo je juče u 92. godini u rodnoj Toskani, saopštila je njegova porodica...Italijanski premijer Mateo Renczi izjavio je da je Albertaci bio "velika ličnost za italijansku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.