Umrla legenda Holivuda Širli Templ

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla legenda Holivuda Širli Templ

Američka glumica, pevačica, plesačica, diplomata i jedna od prvih svetskih "dečjih zvezda" Širli Templ, preminula je u 86. godini u svom domu, saopštila je njena porodica.

"Do poslednjeg trenutka je bila okružena porodicom i negovateljima. Odajemo joj počast zbog života punog neverovatnih ostvarenja kao glumice, diplomate, naše voljene majke, bake i prabake", navodi se u saopštenju koje je preneo BBC i u kojem piše da je preminula prirodnom smrću.

Širli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Templ je svoju bogatu karijeru započela 1932. godine kao trogodišnjakinja, a međunarodnu slavu stekla je već dve godine kasnije ulogom Širli Blejk u filmu "Bright Eyes", koji je i pisan za nju. Nakon te uloge, Širli Templ je 1935. dobila posebni Oskar za doprinos filmu, a širom sveta se čula njena numera "Good Ship Lollipop".

Posle rola u filmu "Curly Top" i "Hajdi", Širli Templ se našla u centru marketinške mašinerije, pa su širom SAD i sveta prodavale lutke, odeća i drugi artikli sa njenim likom.

Holivudski agenti su je smatrali "zlatnom kokom", a ona je sa samo šest godina zarađivala 1.250 dolara nedeljno, što bi u današnjim uslovima bilo oko 21.000 dolara.

Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt je čak za nju rekao da je "podigla moral nacije" tokom Velike depresije.

Za razliku od današnjih "dečjih zvezda", Templova je delimično napustila industriju u svojim ranim tinejdžerskim danima, na vrhuncu popularnosti, a upisala je još nekoliko uloga da bi 1950. godine, sa 22 godine zauvek napustila film. Kasnije se samo na kratko vratila na scenu, ali na male ekrane.

"Prestala sam da verujem u Deda mraza sa šest godina, kada me je mama odvela da ga vidim, a on mi je zatražio autogram", navela je jednom prilikom.

U međuvremenu se upustila i u poslovne avanture, pa je sedela u upravnim odborima nekoliko velikih kompanija, kada je otpočela i političku i uspešnu diplomatsku karijeru.

Kao kandidat republikanaca nije uspela da se domogne Kongresa. Međutim, bila je ambasador SAD u Gani (1974) i Čehoslovačkoj (1989).

Takođe, postala je jedna od prvih ženskih javnih ličnosti koja je javno govorila o raku dojke, sa kojim se borila sedamdesetih godina prošlog veka.

"Ljudima je ucrtana ta slika male devojčice. Ona nije ja. Ne bi trebalo da živimo u prošlosti", rekla je

Nalazi se na 18. mestu liste ženskih legendi američkog filma Američkog filmskog instituta.

Iza sebe je imala dva braka i troje dece.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminula Širli Templ

Izvor: Mondo, 11.Feb.2014

Legendarna glumica Širli Templ preminula je u 85. godini, saopštila je u utorak njena porodica.

Nastavak na Mondo...

Umrla legenda Holivuda Širli Templ

Izvor: Kurir, 11.Feb.2014

Širli Templ je svoju bogatu karijeru započela 1932. godine kao trogodišnjakinja, a međunarodnu slavu stekla je dve godine kasnije ulogom Širli Blejk u filmu "Bright Eyes", koji je i pisan za nju. Nakon tog filma, Širli Templ je 1935. dobila posebni Oskar za doprinos filmu..Američka glumica, pevačica,...

Nastavak na Kurir...

Umrla američka glumica i diplomata Širli Templ

Izvor: Beta, 11.Feb.2014

LOS ANDJELES, 11. februara 2014. (Beta) - Američka glumica i diplomata Širli Templ, svojevremeno čudo od deteta, umrla je u 86. godini u svom domu u Vudsajdu, u Kaliforniji, saopštila je njena porodica, a prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC)...Širli Templ je još kao dete postala holivudska filmska...

Nastavak na Beta...

Preminula Širli Templ

Izvor: Radio 021, 11.Feb.2014

Američka glumica, pevačica, plesačica, diplomata i jedna od prvih svetskih "dečjih zvezda" Širli Templ, preminula je u 86. godini u svom domu, saopštila je njena porodica.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.