Umetnost gline: Eksponati sa kolonije “Zlakusa” izloženi u užičkoj Galeriji

Izvor: Blic, 21.Nov.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost gline: Eksponati sa kolonije “Zlakusa” izloženi u užičkoj Galeriji

U Gradskoj galeriji u Užicu izloženi su eksponati nastali letos na 19. Koloniji umetničke keramike u selu Zlakusa kod Užica.

Ovde su izloženi radovi trinaest vajara koji su po jedinstvenoj recepturi čuvenih zlakuških majstora – lončara, na drvenom točku, stvarali umetničke eksponate forom zidanja "kobasicama" od gline.

U Zlakusi su tokom deset dana, kaže Sofrija Bunardžić, akademski vajar iz Užica i osnivač Kolonije, tehniku lončara učili umetnici iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Meksika, Turske, Španije, Egipta, Rusije, Finske, Francuske, Azerbejdžana i Srbije.

- Oni su prošli ozbiljnu selekciju da bi došli u Zlakusu i naučili ovdašnju tehniku izrade proizvoda od gline - kaže Sofija Bunardžić.

Za razliku od zlakuških grnčara, koji su selo proslavili izradom sačeva, šepri, lonaca i ostalog što se podvodi pod "srpski cepter", vajari su izrađivali umetničke eksponate a oni će u užičkoj Galeriji biti izloženi do sredine decembra. Svi radovi svoj finalni oblik dobili su, kako to i nalaže zlakuška tehnika, pečenjem na otvorenoj vatri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.