Sve manje slobode medija

Izvor: SEEcult.org, 03.Maj.2016, 03:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje slobode medija

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja širom sveta podsećanjem na ubijene i zatvorene novinare, protestnim akcijama i analizama medijske situacije koja je, prema godišnjem izveštaju Fridom hausa, pala na najniži nivo u poslednjih 12 godina. Poseban pad zabeležen je u Evropi, a među zemljama koje su u tom pogledu apostrofirane kao naročito negativni primeri je i Srbija. Od zemalja u regionu na najlošijoj poziciji svetske liste Makedonija, jedina koja je rangirana kao neslobodna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << />
Pad slobode medija u svetu u 2015. godini, kako je ocenio Fridom haus, posledica je pokušaja političkih, kriminalnih i terorističkih snaga da preuzmu ili ućutkaju medije u okviru šire borbe za vlast.

Samo 13 odsto stanovništva u svetu živi u zemljama sa slobodnim medijima, u kojima je bezbednost novinara garantovana, izveštavanje o političkim događajima snažno, državno mešanje u medije minimalno i gde mediji nisu izloženi pravnim ili ekonomskim pritiscima.

Čak 46 odsto svetske populacije (3,4 milijarde), s druge strane, živi u okruženju bez slobode medija.

Od 199 zemalja i teritorija, 62 su ocenjene kao slobodne (31 odsto), njih 71 je delimično slobodno (36 odsto), a 66 je rangirano kao neslobodno (33 odsto).

Medijski najslobodnije zemlje su Norveška, Belgija, Finska, Holandija i Švedska, a najgora situacija je u Severnoj Koreji, Belorusiji, Iranu, Siriji i Kubi.

Poseban pad slobode medija zabeležen je tokom prethodnih deset godina u Evropi – više nego u bilo kom drugom regionu.

Od evropskih zemalja u 2015. godini, pad slobode medija primetan je posebno u Turskoj, Francuskoj, Srbiji i Makedoniji.

Srbija je na 87. mestu od ukupno 199 zemalja i teritorija obuhvaćenih izveštajem.

Od zemalja u regionu, nešto bolje pozicije imaju Crna Gora (80) i Hrvatska (84), dok su lošije rangirane Bosna i Hercegovina (104), Albanija (106) i Makedonija (136).

Prema izveštaju Fridom hausa, pad slobode medija u Srbiji, koja je svrstana među delimično slobodne zemlje, posledica je "neprijateljske retorike vlade (premijera Aleksandra) Vučića prema istraživačkim novinarima, prijavljene cenzure novinara i medijskih kuća i smanjenja kritičkog i nezavisnog izveštavanja".

Makedonija se našla među neslobodnim zemljama zbog afere sa prisluškivanjem, koja je razlog i aktuelnih protesta u toj zemlji, kao i koruptivne prirode odnosa zvaničnika vlasti i vlasnika medija, te rastićih pretnji i napada na medijske radnike.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.