Šekspirova rođaka inspiracija?

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šekspirova rođaka inspiracija?

Šekspirova rođaka možda je poslužila kao inspiracija za tragičnu heroinu Ofeliju iz drame ''Hamlet", saopštili su stručnjaci sa Univerziteta Oksford.

Izveštaji patologa iz tjudorovske Engleske pokazuju da se dvoipogodišnja Džejn Šekspir udavila dok je brala cveće nekih 30 kilometara od Bardovog doma u Strafordu na Avonu.

U Šekspirovoj drami, Ofelija se davi u potoku pošto je okitila vrbu. Ovaj poetski momenat najbolje je uhvatio prerafaelita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džon Everet Mile na svojoj slici iz 1852. godine.

Šekspir je imao pet godina u vreme kada se udavila Džejn Šekspir 1569. godine i stručnjaci sa Oksforda veruju da su dvoje dece biti rođaci.

''Bilo je pravo iznenađenje pronaći belešku o Džejn Šekspir u izveštajima mrtvozornika", rekao je Stiven Gan sa Fakulteta za istoriju univerziteta u Oksfordu. ''Možda je slučajnost ali su veze sa Orfelijom vidljive", dodao je on.

Patolog je Džejninu smrt nazvao ''nesrećnim slučajem".

Ema Smit sa Fakulteta za engleski jezik i književnost se slaže da bi ovaj incident mogao da posluži kao inspiracija za jednu od najupečatljivijih scena u književnosti.

''Čak i da Džejn Šekspir nije rodbinski povezana sa piscem, eho njihovih imena mu se možda urezao u pamćenje", rekla je ona.

''To je dobar podsetnik da su se Šekspirovi komadi oslanjali kako na književne izvore tako i na ogovaranja, prizemne priče i detalje iz svakodnevnog života", dodala je Ema Smit.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šekspirova rođaka inspiracija za Ofeliju

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jun.2011

LONDON - Šekspirova rođaka možda je poslužila kao inspiracija za tragičnu heroinu Ofeliju iz drame ''Hamlet", saopštili su stručnjaci sa Univerziteta Oksford.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.