Sanacija Muzeja savremene umetnosti po planu

Izvor: RTS, 31.Jan.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanacija Muzeja savremene umetnosti po planu

Započeti radovi na sanaciji Muzeja savremene umetnosti obavljaju se prema predviđenim planovima i rokovima, rekao je ministar kulture Ivan Tasovac.
Tasovac je precizirao da je ostalo još otprilike 10 odsto onoga što treba da se završi na krovu i da je u međuvremenu raspisan tender za unutrašnje radove, prenosi Tanjug.

"Kao što smo najavili sve će biti završeno do 20. oktobra ove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine", rekao je ministar.
MSU je zatvoren za javnost od 2007. godine, međutim njihova izlagačka delatnost time nije prestala, pošto dela koja baštine predstavljaju u Salonu MSU, Legatu Čolakovića, Kući Legata, Muzeju istorije Jugoslavije...
Delatnost MSU-a počela je 1958. godine, kada je aktom Saveza za kulturu narodnog odbora grada Beograda doneta Odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti 20. veka.
Osnivač i prvi upravnik Moderne galerije koja je počela sa radom 1959. godine kasnije MSU-a, bio je slikar, teoretičar i umetnički kritičar Miodrag B. Protić (1922- 2014).
Iste godine Izvršno veće Srbije je odlučilo da za potrebe te galerije sazida zgradu koja bi zadovoljila moderne muzeološke principe i odredila lokaciju na Novom Beogradu, na ušću Save, naspram Beogradske tvrđave.
Istovremeno je raspisan konkurs za izradu idejnog projekta, a konkurs je završen 1960. godine. Izabrani autori su bili arhitekte Ivan Antić i Ivanka Raspopović, a zgrada je građena od 1960. do 1965. godine.
Savet Moderne galerije 1965. usvaja novi naziv - Muzej savremene umetnosti koji je te godine otvoren 20. oktobra, a danas fond MSU-a ima preko 8.000 dela i predstavlja najreprezentativniju kolekciju umetničkih dela 20. veka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.