“Posto(A)janje” Dah teatra

Izvor: SEEcult.org, 01.Jul.2016, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Posto(A)janje” Dah teatra

Dah teatar, jedno od međunarodno najznačajnijih nezavisnih pozorišta iz Srbije i regiona, obeležava 25 godina rada festivalom i konferencijom “Posto(A)janje” kojom od 30. juna do 3. jula u Beogradu želi da ukaže na načine opstanka i trajanja savremene pozorišne umetnosti.

Festival “Posto(A)janje” zamišljen je kao pozorišna platforma koja će odgovoriti na to pitanje kroz primere trajnih umetničkih kolektiva, u formi dinamičnih razgovora, predstava, radionica >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i performansa, te kroz susrete uživo sa umetnicima i eminentnim profesorima iz Srbije i inostranstva.

Gosti su eminentni umetnici i teoretičari iz različitih polja oblasti savremene umetnosti iz celog sveta, među kojima je i priređivač prve knjige o Dah teatru “DAH Theatre Sourcebook” (Lexington Books, SAD) Denis Barnet (Dennis Barnett).

Promocijom te knjige i projekcijom dokumentarnog filma o Dah teatru “Pogled kroz trajanje”, festival “Posto(A)janje” je svečano i počeo u prostoru koji to nezavisno pozorište koristi od 2003. godine u Osnovnoj školi “Kralj Petar II Karađorđević” na Vračaru, suočavajući se, uprkos međunarodnim uspesima, s brojnim izazovima opstanka, uključujući probleme prostora i nedovoljne podrške nadležnih institucija.

Program obeležavanja jubileja Dah teatra – Centra za pozorišna istraživanja biće nastavljen 1. jula debatom “Dramaturgija otpora” koju će moderirati rediteljka i jedna od osnivačica Daha Dijana Milošević, a učestvovaće glumica Mirjana Karanović, profesorka Milena Dragićević Šešić i dramaturškinja Ivana Vujić.

Dramaturgija glumice i rediteljke tema je predavanja koje će potom održati Anna Furse iz Velike Britanije, dok će Irina Kruzhilina (Rusija/SAD) govoriti na temu “Dramaturgija kostima - od Diznija do Dah teatra”, a Miodrag Tabački će se osvrnuti na dramaturgiju scenskog prostora. O filmskoj dramaturgiji govoriće reditelj Goran Radovanović, na primeru svog filma “Enklava”, koji je bio srpski kandidat za Oskara.

U okviru programa obeležavanja 25-godišnjice, Dah teatar će 1. jula izvesti predstavu “Drhtaj ruže”, dok će 2. jula u prepodnevnim satima igrati novi komad “Alisa u zemlji Zmaja”, namenjen i deci i odraslima.

Konfrerencijski program biće nastavljen 2. jula predavanjima o dramaturgiji festivala na primeru novosadskog INFANT-a (Simon Grabovac) i rađanju, razvoju i opstanku Instituta za umetničku igru - prvog fakulteta za ples u Srbiji (Vladimir Tomašević).

Posebna tema su i izazovi opstanka umetničkog kolektiva, a primere u tom kontekstu daće Kathy Randels iz SAD, koja će govoriti o 20 godina ArtSpot Productions iz Nju Orleansa, Siegmar Schröder iz Nemačke o trećoj deceniji Teatarlabor-a, David Daimond iz SAD o tradiciji teatra La MaMa u Njujorku, te reditelj Nenad Čolić, koji će se osvrnuti na 20 godina Plavog pozorišta - pozorišne laboratorije, čiji je osnivač.

Žene, teatar, opstanak i vizija tema je posebnog programskog bloka koji počinje predavanjem Jill Greenhalgh iz Velike Britanije o Magdalena mreži - internacionalnoj mreži žena u savremenom teatru, a obuhvata i predavanje o FEMART-u (Zana Hoxha Krasniqi, Kosovo), aktivističko-umetničkom angažmanu u suočavanju sa proslošću i saradnji Dah teatra sa Ženama u crnom (Staša Zajović).

Posebna predavanja imaće i onivačice Dah teatra Jadranka Anđelić (Zaplet postajanja), koja će se obratiti publici putem videa, te Dijana Milošević, koja će održati predavanje u formi performansa.

Program poslednjeg dana festivala Dah teatra, 3. jula, počinje panelom “Od sveta snova do sveta aktivizma - spisateljice u savremenom teatru”, koji će moderirati Ivana Milenović Popović, a učestvovaće Christine Evans (Australija) i Minja Bogavac (Srbija).

O ženama, umetnosti i otporu govoriće potom Zoe Gudović.

U završnici programa najavljen je i razgovor “Ostati ili otići”, posvećen načinima opstanka i razvoja umetničke vizije u Srbiji, sa posebnim fokusom na nezavisnu pozorišnu i plesnu scenu, a učestvovaće Igor Koruga, Mladen Lukešević, Boris Čakširan, Marko Pejović, Nela Antonović i Dragan Simeunović.

Festival povodom jubileja Dah teatra biće završen novim izvođenjem pozorišne akcije “Ne/Vidljivi grad” u autobusu na liniji br. 26 (polazak sa početnog stajališta autobusa u Dunavskoj ulici).

Dah teatar osnovale su rediteljke Jadranka Anđelić i Dijana Milošević 1991. godine iz potrebe za temeljnim istraživačkim radom, a od samog osnivanja im se pridružila i glumica Maja Mitić. Dah teatar je 1993. godine proširio svoje aktivnosti, profilišući se kao centar za pozorišna istraživanja u formi radionica, predavanja, seminara, gostujućih predstava i festivala.

Kada je 1991. godine počeo rat u Jugoslaviji, Dah teatar se suočio sa suštinskim pitanjem odgovornosti i dužnosti umetnika u mračnim vremenima u vreme nasilja i ljudske patnje. Dah teatar se i danas snažno suprotstavlja ratu i nasilju, smatrajuci da je razaranju i nasilju u savremenom svetu jedino i moguće suprotstaviti se stvaranjem smisla.

Program festivala i konferencije “Posto(A)janje” nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.