Poštanska marka sa likom Branka Ćopića

Izvor: B92, 26.Jan.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštanska marka sa likom Branka Ćopića

Pošta Srbije objaviće sutra filatelističko izdanje "100 godina od rođenja Branka Ćopića".

Na markici nominalne vrednosti 35 dinara nalazi se portret poznatog srpskog i jugoslovenskog književnika.

Ovo prigodno izdanje sadrži i FDC koverat prvog dana, a štampano je u tiražu od 50.000 primeraka. Umetnička obrada marke delo je mr Marine Kalezić, akademskog slikara, kreatora maraka Pošte Srbije, navode iz Pošte Srbije.

Branko Ćopić osnovnu školu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završio je u rodnim Hašanima, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu u Karlovcu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1940. godine.

Prvu priču objavio je 1928. godine. Njegova dela prevođena su i na engleski, nemački, francuski i ruski jezik. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Socijalističke republike Bosne i Hercegovine.

Celi radni i životni vek nakon Drugog svetskog rata Branko Ćopić je proveo u Beogradu. Bio je urednik dečjih listova i jedan od najvećih dečjih pisaca na jugoslovenskim prostorima. U njegovim delima dominiraju teme iz života ljudi iz Bosanske krajine i NOR-a.

Za književni rad dobio je, između ostalih, nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu (obe 1972). Preminuo je 26. marta 1984. godine u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poštanska marka sa likom Branka Ćopića

Izvor: Beta, 26.Jan.2015

BEOGRAD, 26. januara 2015. (Beta) - Pošta Srbije objaviće u utorak, 27. januara, poštansku marku s portretom pisca Branka Ćopića nominalne vrednosti 35 dinara u tiražu 50.000 primeraka, povodom 100. godišnjice rodjenja tog srpskog i jugoslovenskog književnika...Branko Ćopić osnovnu školu završio...

Nastavak na Beta...

Marka sa likom Branka Ćopića

Izvor: Radio 021, 27.Jan.2015, 13:22

Pošta Srbije objaviće danas prigodno filatelističko izdanje "100 godina od rođenja Branka Ćopića", nominalna vrednost marke je 35 dinara, a na njoj se nalazi portret poznatog književnika...Ovo prigodno izdanje sadrži i FDC koverat prvog dana, a štampano je u tiražu od 50.000 primeraka. Umetnička...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.