Počinje treće Serbinale

Izvor: Akter, 11.Sep.2015, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje treće Serbinale

U Berlinu danas počinje treće SERBINALE, Festival nove umetnosti iz Srbije

Na Festivalu će se, kroz izložbu, performanse, muzički program i panel diskusiju, predstaviti stvaraoci iz Srbije koji žive i rade u Nemačkoj.

Ovogodišnji festival Moderni nomadi bavi se temama migracija, integracije migranata i suživotom različitih naroda i kultura u nemačkom društvu.

Serbinale nastoji da, kroz primere života ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, ukaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << na izazove integracije, pronalaženja novog identiteta i života van domovine.

Program trećeg Serbinala otvoriće grupna izložba Gostoprimstvo. Umetnici koji će se predstaviti su: Tanja Ostojić, Ivan Bošković, Marta Popivoda, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dejan Marković i Sara Radonja.

Autorke su Mia David i Zorana Đaković-Minniti. Izložba je realizovana u saradnji sa Hartefaktom i uz podršk Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Diskusija pod nazivom Nužnost ili izbor: migracije i identitet, baviće se pitanjima ko sam ja, gde pripadam i kako se snalazim u novoj kulturi i nepoznatom okruženju, gde počinje novi identitetet, a gde se završava stari.

Panelisti su: Robert Šoko,di-džej, Jovana Popić, multimedijalna umetnica, Danko Rabrenović, novinar, muzičar i pisac, Sanja Lukjančenko, modna dizajnerka i Peter Hermans, socijalni pedagog.

Moderator programa je Rudiger Rosig - novinar TAZ. Diskusija je organizovana u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE).

Kroz performans aukciju Pass It On koreografkinja Dragana Bulut istražuje pitanja autorstva, umetničkog objekta i njegove vrednosti, nudeći na prodaju objekte nastale u njenom radu tokom master studija Solo/Dance/Autorship u Berlinu. Tokom čitavog trajanja festivala biće otvoren i POP-UP tattoo studio, Super sesije sa Super Timorom, tattoo umetnikom i dizajnerom iz Beograda.

U okviru muzičkog programa Serbinala predstaviće se di-džejevi Miloš Pavlović a.k.a. Regen (Ilian Tape) i Rene Loewe (Vainqueur/Scion Versions).

Program ovogodišnjeg Serbinala zatvoriće koncert berlinskog punk-džez kvarteta KUU! čiji multinacionalni sastav predvodi glumica i pevačica Jelena Kuljić.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Danas počinje 3. Serbinale u Berlinu

Izvor: B92, 11.Sep.2015

U Berlinu danas počinje treće Serbinale - Festival nove umetnosti iz Srbije na kome će se, kroz izložbu, performanse, muzički program i panel diskusiju predstaviti stvaraoci iz Srbije koji žive i rade u Nemačkoj...Ovogodišnji festival Moderni nomadi bavi se temama migracija, integracije migranata...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.