Danas počinje 3. Serbinale u Berlinu

U Berlinu danas počinje treće Serbinale - Festival nove umetnosti iz Srbije na kome će se, kroz izložbu, performanse, muzički program i panel diskusiju predstaviti stvaraoci iz Srbije koji žive i rade u Nemačkoj.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 11.09.2015.

12:40

Default images

Ovogodišnji festival Moderni nomadi bavi se temama migracija, integracije migranata i suživotom različitih naroda i kultura u nemačkom društvu, saopštili su organizatori.

Serbinale nastoji da kroz primere života ljudi sa prostora bivše Jugoslavije ukaže na izazove integracije, pronalaženja novog identiteta i života van domovine. Program trećeg Serbinala otvoriće grupna izložba Gostoprimstvo. Umetnici koji će se predstaviti su: Tanja Ostojić, Ivan Bošković, Marta Popivoda, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dejan Marković i Sara Radonja. Autorke su Mia David i Zorana đaković-Minniti, a izložba je realizovana u saradnji sa Hartefaktom i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Diskusija pod nazivom Nužnost ili izbor: migracije i identitet, baviće se pitanjima ko sam ja, gde pripadam i kako se snalazim u novoj kulturi i nepoznatom okruženju, gde počinje novi identitetet, a gde se završava stari.

Panelisti su DJ Robert Šoko, multimedijalna umetnica Jovana Popić, novinar, muzičar i pisac Danko Rabrenović, modna dizajnerka Sanja Lukjančenko i Peter Hermans, socijalni pedagog.

Moderator programa je novinar TAZ-a Rudiger Rosig. Diskusija je organizovana u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE). Kroz performans-aukciju Paš It On koreografkinja Dragana Bulut istražuje pitanja autorstva, umetničkog objekta i njegove vrednosti nudeći na prodaju objekte nastale u njenom radu tokom master studija Solo/Dance/Autorship u Berlinu.

Tokom čitavog trajanja festivala biće otvoren i POP-UP tattoo studio - Super sesije sa Super Timorom, tattoo umetnikom i dizajnerom iz Beograda. U okviru mužičkog programa Serbinala predstaviće se di-džejevi Miloš Pavlović a.k.a. Regen (Ilian Tape) i Rene Loewe (Vainqueur/Scion Versions). Program ovogodišnjeg Serbinala zatvoriće koncert berlinskog punk-džez kvarteta "KUU! čiji multinacionalni sastav predvodi glumica i pevačica Jelena Kuljić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: