Pisac Ginter Gras u bolnici zbog srčanih problema

Izvor: Blic, 17.Apr.2012, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pisac Ginter Gras u bolnici zbog srčanih problema

Nemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras, primljen je danas u bolnicu u Hamburgu, nekoliko dana pošto je njegova pesma u kojoj kritikuje Izrael, izazvala buru u javnosti.

Berlinska novinska agencija DAPD objavila je da je bolnica u Hamburgu potvrdila je da je primljen 84-godišnji Gras, a list "Bild" naveo je da je reč o srčanim problemima.

Početkom meseca, nobelovac i bivši SS-ovac, koji je svoju službu u zloglasnim nacističkim jedinicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tek nedavno obelodanio, Gras je svojom pesmom ''Šta rečeno biti mora'', u kojoj optužuje Izrael da preti svetskom miru, izazvao burne reakcije i kritike.

Gras u pesmi ističe da je zabrinut da bi Izrael "mogao da satre ceo iranski narod" zbog strahovanja u vezi s nuklearnim programom Teherana i navodi da "atomska sila Izrael ugrožava već krhki mir u svetu", što je izazvalo reagovanja i kritike u Nemačkoj i šire.

Kada se saznalo da je bio u SS jedinicama, mnogi su tražili da Gras vrati Nobelovu nagradu, koja mu je dodeljena 1999, a i sada su iz Izraela stigli slični zahtevi. Sudeći prema nemačkoj štampi, Švedska akademija za dodelu Nobelove nagrade tu mogućnost isključuje.

Povezane vesti: Otvoren Londonski sajam knjiga, kritike zbog učešća Kine Vilijam Bojd piše novi roman o Džejmsu Bondu Bivši šef DB Goran Petrović predstavio svoju knjigu Libanac dobitnik nagrade za roman o životu Druzijca u Beogradu Preminuo pisac Slobodan Kostić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ginter Gras primljen u bolnicu

Izvor: Beta, 17.Apr.2012

BERLIN, 17. aprila 2012. (Beta-AP) - Nemački pisac Ginter Gras (84), dobitnik Nobelove nagrade za književnost, primljen je u bolnicu ali zvaničnici nisu naveli razlog hospitalizovanja...Gras je 4. aprila o.

Nastavak na Beta...

Nobelovac i bivši SS-ovac Gras u bolnici

Izvor: Kurir, 17.Apr.2012

Pisac je primljen u bolnicu zbog problema sa srcem, a početkom meseca je svojom pesmom "Šta rečeno biti mora" optužio Izrael da preti svetskom miru..BERLIN - Nemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras primljen je u bolnicu u Hamburgu nekoliko dana pošto je njegova pesma...

Nastavak na Kurir...

Hospitaliziran nobelovac Gunter Grass

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Apr.2012

Njemački književnik Gunter Grass (84), dobitnik Nobelove nagrade za književnost, primljen je u bolnicu, no još nije poznato zbog čega. Grass je 4. travnja objavio pjesmu "Ono što mora da se kaže", u kojoj kritizira izraelski nuklearni program i licemerje Zapada kad je riječ o tom programu....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ginter Gras uskoro izlazi iz bolnice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Apr.2012

Nemački pisac Ginter Gras, dobitnik Nobelove nagrade, u bolnici je bio zbog rutinskih ispitivanja i očekuje se da će se vratiti kući za nekoliko dana, rekla je danas njegova sekretarica. Gras (84) je u ponedeljak primljen u bolnicu, manje od dve sedmice pošto se suočio sa lavinom osuda zbog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.