Pančevo: Jedna knjiga - jedan grad

Izvor: RTS, 20.Nov.2018, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: "Jedna knjiga - jedan grad"

U Gradskoj biblioteci u Pančevu večeras počinje manifestacija "Jedna knjiga - jedan grad", posvećena napuljskoj tetralogiji Elene Ferante koja je po izboru magazina "Tajm" jedna od 100 najuticajnijh osoba na svetu.
Manifestacija "Jedna knjiga jedan grad" koja je nastala krajem devedesetih godina prošlog veka u Sijetlu, osmi put se održava u Pančevu. U naredna četiri dana sagledaće se kroz brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prateće programe iz različitih uglova rad misteriozne Elene Ferante, koju od njenih čitalaca, još niko nije upoznao.
 
"Reč je o autorki koja se zaklanja pseudonimom i u izvesnom smislu ona prikriva svoj identitet. Knjiga je planetarni hit. Snimljen je i dokumentarac i uskoro će se emitovati i TV serija po ovim knjigama", kaže Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke u Pančevu.
U proteklih 8 godina na ovoj manifestaciji predstavljani su isključivo muški autori i sada su u Gradskoj biblioteci odlučili da se posvete svojoj, kako kažu genijalnoj prijateljici Eleni Ferante.
"Ne samo da je reč o ženskom autoru, već je reč i o knjizi koja na divan način i u književnom i u svakom drugom smislu predstavlja jednu odu ženskom prijateljstvu", objašnjava urednica programa Monika Husar Tokin.
"Postaćemo mali centar u kojem će se raspravljati i o ženskim pravima i o književnosti, ali i o položaju spisateljica", navodi Jovana Svirac, urednica i moderatorka dela programa.
U pančevačkoj Gradskoj biblioteci učesnici će narednih dana pokušati da otkriju ko je Elena Ferante, koja se javno oglašava samo preko elektronske pošte i da objasne feminizam u njenim delima, ali će se posvetiti i srpskoj ženskoj književnosti i ženama kao simbolima borbe za promene u društvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.