O vlasti i ženama u muškom svetu

Izvor: Danas, 01.Dec.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O vlasti i ženama u muškom svetu

Beograd - Predstava "Marija Stjuart" biće premijerno izvedena sutra u 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Novo čitanje čuvenog teksta Fridriha Šilera "Marija Stjuart" režirao je Miloš Lolić, a dve kraljice, dve suparnice u borbi za vlast, dominaciju njihove vere (katolicizma i protestantizama) i sopstvenu slobodu - škotsku Mariju Stjuart i Elizabetu I od Engleske igraju Sena Đorović i Nada Šargin.

- "Marija Stjuart" jeste priča o vlasti i barem se u svojoj osnovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << bavi piramidalnom strukturom kojoj i mi danas pripadamo. Ali čitava istorija pozorišta od grčke drame i "Antigone" bavi se temom vlasti i politike. Da se "Marija Stjuart" bavi samo politikom zvala bi se "Elizabeta". Čim nosi ime škotske kraljice, znamo da iza toga stoji neka pometnja i nešto više - objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Lolić.

Priča o vlasti je, kako kaže, dimna zavesa za mnogo ličnije teme.

- Reći da je "Marija Stjuart" dvorski triler sa duboko utkanom melodramom značilo bi da simplifikujemo ovaj tekst. Čim se komad bavi intimnim ljudskim sudbinama, to onda nije samo politički triler, već tekst o očaju, strahu, bezizlazu... Važna tema su i muško-ženski odnosi, na koji način žene opstaju u muškom svetu - naglasio je reditelj.

Za Šilera poetska istina uvek ima prednost nad istorijom. Pa ipak, prema rečima dramaturga Slobodana Obradovića, ekipa predstave je proučavala i istorijski kontekst o kome se pripoveda u delu.

- Čuvena scena susreta dve kraljice izmišljena je, kao i ljubavni trougao sa grofom od Lesetra. Marija Stjuart je vrlo zavodljiva u Šilerovom komadu, ali je u stvarnosti tih poslednjih dana pre pogubljenja bila gotovo mrtva. Sve te podatke smo morali da pretresemo ne bismo li ušli u ono što je čist Šiler i da bismo sa tim mogli da radimo - napominje Obradović.

Sena Đorović, koja igra naslovnu ulogu, istakla je da je politika za nju bila sekundarna u odnosu na žensku nit.

- Zanimala me je ta njena borba za slobodu, da živi svoju ženstvenost... Za prvih 20 godina svog života sahranila je tri muža, tri puta je izgubila krunu, a kasnije i glavu. Ona je romantična ličnost. Nije mudra političarka kao Elizabeta - istakla je glumica dodajući da su Elizabeta i Marija dve žene koje ne mogu da budu na istom mestu u isto vreme.

Prema rečima Nade Šargin, Šilerov komad je aktuelan na svim nivoima - od političkog sveta i borbe za vlast i moć koja postoji i u svakodnevnom životu, preko ženske sujete, koja je u literaturi vrlo često smrtonosna, do muško-ženskog sveta.

- Dok sam čitala Štefana Cvajga postala sam pomalo kao Elizabeta. Počelo je da me nervira što autor pravda i sve lepo i ružno što radi Marija Stjuart. Elizabeta, iako je u tom trenutku smrću Marije Stjuart pobedila, kasnije je u istoriji i literaturi izgubila. Ona je neko ko je podigao Englesku, ali je nisu shvatili. U tom muškom svetu, ona je bila manje žena od Marije Stjuart, a to su joj zamerili - primetila je glumica.

U predstavi igraju i: Gojko Baletić, Miloš Đurović, Branko Vidaković, Ivan Bosiljčić, Nebojša Kundačina i Zoran Ćosić.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.