Izvor: Politika, 01.Okt.2014, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisna umetnost iz Srbije na bečkom sajmu

Fotografije, crteži, slike, grafike, instalacije petoro naših umetnika do 5. oktobra pred austrijskom publikom

Specijalno za Politiku

Beč – Na desetom jubilarnom sajmu umetnosti „Vijenafer”, koji se održava na ovdašnjem gradskom sajmištu od 2. do 5. oktobra, kulturna asocijacija Blokfraj će na svome štandu, pod okriljem projekta „Nezavisna umetnost iz Srbije”, predstaviti pet domaćih umetnika.

Oni su izabrani da zastupaju pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << umetničkih inicijativa: Aleksandriju Ajduković (Mikro art – Ulična galerija), Dejana Kaluđerovića (Blokfraj), Maneta Radmanovića (Velika galerija – KC Grad), Sinišu Ilića (TKH – Teorija koja hoda) i Žolta Kovača (Supervizuelna).

Iako ne kroz konkretno učešće umetnika, Remont nezavisna umetnička asocijacija na sajmu je prisutna sa svojom bazom podataka – zapravo „radom u progresu” – koju prikuplja i neguje dugi niz godina. Posetioci će na štandu imati mogućnost da digitalnim putem pretražuju Remontov arhiv na ekranu.

Blokfraj je neprofitna organizacija sa sedištem u Beču, koju su maja 2013. osnovale Nevena Janković, višegodišnja projektna menadžerka KC Grad, Jana Dolečki, teatrolog i doskorašnja projektna koordinatorka beogradske Ustanove kulture „Vuk Karadžić” i arheolog Strahinja Spasić.

Glavnu motivaciju za pokretanje ove asocijacije, oni vide u promociji savremene kulturno-umetničke produkcije sa prostora bivše Jugoslavije, prevashodno iz Srbije i Hrvatske.

– Ovde postoji velika folklorna tradicija koja i treba da postoji, ali trebalo bi da se dodatno radi i na prezentaciji „domaće” savremene umetnosti – kaže za „Politiku” Nevena Janković, podvlačeći da je povezivanje udruženja, inicijativa, asocijacija i institucija iz Srbije i Hrvatske sa austrijskim institucijama i našom dijasporom postao jedan od glavnih imperativa institucije Blokfraj.

Što se izbora umetnika tiče, od Jane Dolečki saznajemo da je namera bila da se uvrste različiti mediji koji oslikavaju trenutno stanje umetnosti u Srbiji – fotografija, slikarstvo, grafika, crtež i instalacija.

Ministarstvo kulture Srbije podržalo je projekat na konkursu međunarodne saradnje raspisanom u martu, a Erste banka iz Austrije je u saradnji sa „Vijenafer” potpomogla pokrivanje ostalih troškova štanda.

Kancelarija Austrijske savezne vlade je na sebe preuzela putne troškove umetnika, a Turistička organizacija Srbije finansirala je štampanje kataloga, koji je izašao u hiljadu primeraka. Dizajn ove publikacije potpisuje Mane Radmanović.

Naslov rada Siniše Ilića „The Precarious” uklapa se u priču o finansijskim teškoćama vezanim za srpsko kulturno podneblje:

– Hteli smo da predstavimo scenu koja je sama organizovana, koja funkcioniše na sopstveni pogon i preuzima sopstvenu odgovornost. Kao institucija nemamo komercijalan karakter i nemamo pravo na prodaju umetničkih dela – objašnjava Nevena Janković.

Laserski samit jeftine grafike

U petak 14. i subotu 15. novembra, Blokfraj u saradnji sa Kinstlerhausom, u Beču ugostiće putujuću izložbu internacionalne „Jeftine laserske grafike” iza koje konceptualno stoji kolektiv Turbosutra iz Beograda, koji je ovu manifestaciju prvi put pokrenuo 9. maja 2009 u svojoj matici.

Osmišljen kao dvovečernji audio-vizuelan događaj, cilj projekta u Beču je predstavljanje savremene grafike i ilustracija i povezivanje lokalne umetničke scene sa gostujućom. Polovina učesnika dolazi iz Austrije, a druga polovina iz Srbije i regiona.

Na zidu od 40 metara biće prikazano oko 120 radova, a tokom programa, posetioci će moći da priušte umetničko delo po ceni od jednog evra, koje će se štampati na jeftinom laserskom štampaču, na običnom papiru A-4 formata. Svaki od kupljenih radova će biti ispečatiran, čime dobija vrednost umetničkog multioriginala.

Marina D. Rihter

objavljeno: 01/10/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.