Naučni skup povodom 100 godina od rođenja Meše Selimovića

Izvor: Glas javnosti, Beta, 25.Apr.2010, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup povodom 100 godina od rođenja Meše Selimovića

BEOGRAD - Naučni skup povodom obeležavanja 100 godina od rođenja književnika Meše Selimovića biće održan 27. i 28. aprila u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, saopšteno je iz SANU.

Naučni skup će otvoriti predsednik SANU Nikola Hajdin, tekst Meše Selimovića će čitati dramski umetnik Gojko Šantić, a nakon toga će o tom poznatom književniku govoriti Dobrica Ćosić i Matija Bećković.

U okviru naučnog skupa 27. i 28. aprila govoriće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Svetozar Koljević, Predrag Palavestra, Milan Đurčinov, Radovan Vučković, Slavko Gordić, Marko Krstić, Miro Vuksanović, Ivan Majić, Miroslav Egerić, Ranko Risojević, Staniša Tutnjević, Miloš Đorđević, Svetlana Velmar-Janković.

O delu i životu Meše Selimovića tokom naučnog skupa govoriće i Jasmina Ahmetagić, Aleksandar Gatalica, Vladimir Pištalo, Vladimir Kecmanović, Marko Nedić, Aleksandar Jerkov, Milan Radulović, Nebojša Bradić, Radomir Ivanović, Milorad Radovanović, Predrag Piper.

Meša Selimović (na fotografiji) rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost.

Njegova prva knjiga, zbirka pripovedaka "Prva četa" objavljena je 1950. godine, a nakon toga i roman "Tišine" (1961), zbirka pripovedaka "Tuđa zemlja" (1962) i poetski roman "Magla i mjesečina" (1965).

Najpoznatije delo Meše Selimovića je roman "Derviš i smrt", koji je objavljen 1966. godine, a napisan je kao reakcija na tadašnji režim u bivšoj Jugoslaviji, koji se obračunavao sa političkim osuđenicima.

Meša Selimović je napisao i dela "Za i protiv Vuka", "Tvrđava", "Ostrvo", "Krug".

Selimović je bio predsednik Saveza književnika Jugoslavije, počasni doktor Sarajevskog univerziteta i redovni član Akademije nauka Bosne i hercegovine i Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je NIN-ove nagrade 1967. godine za roman "Derviš i smrt". Umro je 11. jula 1982. godine u Beogradu.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vek od rođenja Meše Selimovića

Izvor: B92, 25.Apr.2010

Naučni skup povodom obeležavanja 100 godina od rođenja književnika Meše Selimovića biće održan 27. i 28. aprila u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu...Naučni skup će otvoriti predsednik SANU Nikola Hajdin, tekst Meše Selimovića će čitati dramski umetnik Gojko Šantić,...

Nastavak na B92...

Sto godina od rođenje Meše Selimovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2010, 01:47

NOVI SAD - Na današnji dan 1910. rođen je srpski pisac Mehmed-Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najvećih srpskih književnika 20. veka. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i do Drugog svetskog rata bio je profesor u gimnaziji u rodnoj Tuzli. Po izlasku iz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.