Nagradjeni Žilnik i Anderson

Izvor: Studio B, 02.Jun.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagradjeni Žilnik i Anderson

Na Festivalu evropskog filma na Paliću od 18. do 24. jula biće prikazano više od 80 filmova u deset programskih celina, a nagradu "Aleksandar Lifka" dobiće naš poznati autor Želimir Žilnik i švedski reditelj Roj Anderson.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović najavio je na konferenciji za novinare da će u takmičarskim selekcijama učestvovati 22 filma, a da je niz zanimljivih ostvarenja uvršteno u ostale cikluse.

To su Glavni takmičarski program, Paralele >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, kao i nagrade Underground Spirit, Novi madjarski film, Ekološki dokumentarci.

On je izrazio zadovoljstvo što su dobitnici tradicionalne nagrade Lifka za ukupni doprinos filmskoj umetnosti, po odluci Saveta festivala, i ove godine istaknuti stvaraoci - veteran srpske kinematografije Žilnik i ugledni švedski reditelj Anderson, našoj publici najpoznatiji po filmu "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju", za koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji.

"Naš festival brižljivo odabira filmove i goste, drži nivo. Iako smo u teškim vremenima, veliki festival se dogodi zahvaljujući vrednim ljudima za koje je kultura više od imanja ili nemanja novca, to je potreba kao hleb nasušni", poručila je Mira Banjac, predsednica Saveta Festivala.

Programski direktor Palića Miroslav Mogorović najavio je da će krajem meseca biti objavljena lista filmova, u selekciji Petra Mitrića, Nikolaja Nikitina i Sabolča Tolnaija i da su u toku završni pregovori oko vlasničkih prava.

Izvršni producent je, kao i svih prethodnih godina, Otvoreni univerzitet u Subotici, a opredeljena sredstva ove godine iznose ukupno 25.243.200 dinara.

Od toga je Republika Srbija dala deset miliona, Pokrajina Vojvodina oko 9,6 i Grad Subotica 5,9 miliona dinara.

Festival će biti održan na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a predfestivalska dešavanja počinju već 13. jula.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Paliću "Lifka" za Žilnika i Andersona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2015

Na 22. Festivalu evropskog filma na Paliću od 18. do 24. jula biće prikazano više od 80 filmova u deset programskih celina, a nagradu "Aleksandar Lifka" dobiće naš poznati autor Želimir Žilnik i švedski reditelj Roj Anderson...Direktor Festivala Radoslav Zelenović najavio je danas na konferenciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.