Miroslav Kraljević u Novom Sadu

Izvor: Studio B, 01.Dec.2015, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miroslav Kraljević u Novom Sadu

Izložba "Miroslav Kraljević i sledbenici" Moderne galerije iz Zagreba biće otvorena 3. decembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu kao rezultat uspešne saradnje ove dve ustanove kulture

Postavka "Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne" predstavljena je u Umjetničkom Paviljonu u Zagrebu od 19. novembra 2015 do 10. januara 2016, a "Miroslav Kraljević i sledbenici" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu od četvrtka, 03.decembra do 21. februara 2016.  >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Mada je živeo kratko i preminuo u 28-oj godini, Miroslav Kraljević je svojim slikarstvom označio početak novog razdoblja hrvatske umetnosti približivši je evropskom, posebno francuskom modernizmu.

Izložba "Miroslav Kraljević i sledbenici", autora dr Zvonka Markovića, predstavlja izbor od 68 vrhunskih ostvarenja 11 autora iz zagrebačke Moderne galerije koji prati genezu i razvoj hrvatskog modernizma u prve tri decenije 20. veka.

Autori tekstova u katalogu su dr Zvonko Maković i dr Jasna Jovanov, a kustosi izložbe su Milica Orlović Čobanov i Jasmina Jakšić Subić.

Izložba će biti upotpunjena nizom obrazovnih programa, uključujući vodjenja, predavanja, filmske projekcije, koncerte, kreativne radionice i slično.

Realizaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada "Hrvatska kuća - Croatia House" i Nacionalni komitet ICOM-a Srbije.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci Beljanskog

Izvor: SEEcult.org, 01.Dec.2015

Izložba Moderne galerije u Zagrebu “Miroslav Kraljević i sledbenici” biće otvorena 3. decembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, a predstavlja izbor radova 11 autora koji daju uvid u hrvatski modernizam u prve tri decenije 20. veka...Izložba “Miroslav Kraljević i sledbenici”...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.