Kratki metar: Oaza umetničkog filma

Izvor: B92, 31.Mar.2013, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratki metar: Oaza umetničkog filma

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se ove godine održava jubilarni - 60. put, predstavlja "poslednju oazu nekomercijalnog, umetničkog filma", istakao je umetnički direktor festivala, reditelj Janko Baljak.

"Smisao ove manifestacije i danas, kao i pre 60 godina, jeste da afirmiše kratki umetnički film, dokumentarni, eksperimentalni, animirani, znači žanrove koji nisu komercijalni i kod nas nemaju dovoljnu podršku ni države ni sponzora, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da je to neprofitna delatnost", rekao je Baljak u intervjuu Tanjugu.

Navodeći da "znamo kakva nam je poslednjih godina situacija u kulturi kad se sve svodi na trku za profitom, a na televizijama za rejtingom", on je ocenio da je ovaj festival "poslednja oaza nekomercijalnog, umetničkog filma".

Godišnji pregled domaće i svetske produkcije kratkog filma biće održan od 2. do 6. aprila u Domu omladine i drugim dvoranama.

Na pitanje o kvantitetu i kvalitetu domaće produkcije, Baljak je odgovorio da je ona već pet-šest godina na nivou od stotinak ostvarenja godišnje. Selekciona komisija odabere otprilike trećinu za takmičarski program, dok on bira filmove za inostranu selekciju.

"Čini mi se da se kvalitet domaće produkcije znatno poboljšao uvođenjem međunarodne konkurencije na festival, pre deset godina. Na početku je jaz između domaćeg i stranog programa bio ogroman. Ponekad mi je bilo neprijatno da stranim članovima žirija objašnjavam zbog čega su pojedini filmovi na festivalu, neki su čak bili na veoma lošem tehničkom nivou".

"Međutim, kako su godine odmicale, a ja sam i očekivao da se to desi, jaz se sve više smanjivao. Čini mi se da je ove godine najmanji i da je kvalitet domaćih filmova na zavidnom nivou", istakao je Baljak.

U oblasti produkcije situacija se drastično promenila u odnosu na zlatno doba kratkog metra, rekao je on i naveo da su najveći producenti poslednjih godina Fakultet dramskih umetnosti, koji godišnje proizvede oko 40 studentskih filmova, zatim entuzijasti u Akademskom centru Studentski grad, Akademija umetnosti i druge visoke škole, a ove godine se priključio i "Baš Čelik".

"Tu je i niz malih, privatnih produkcija koje su zapravo oformili sami autori za potrebe snimanja jednog ili dva filma. Nema onoga što je tradicija ovog festivala, nema velikih kuća kao što su bili 'Dunav film', 'Cenatr film', 'Zastava film' koji su stvarali slavnu istoriju našeg dokumentarca 60-ih i 70-ih godina", ukazao je Baljak.

U okviru festivala biće održana tribina pod nazivom "Nula iz vladanja za 60. rođendan". "Skrenućemo pažnju na aktuelnu situaciju u kinematografiji. Pozvali smo sve autore koji se bave ovom vrstom filma, producente, snimatelje, montažere. Mislimo da je ovaj festival, koji je najstariji u regionu i jedan od najstarijih u Evropi, mesto odakle treba da se čuje glas autora", najavio je umetnički direktor.

"Izložba povodom jubileja o 27 dosadašnjih dobitnika nagrade festivala za životno delo pravi je dokaz kako je i u vreme Titovog režima, koji neki sada nazivaju autokratskim, država imala sluha, bez obzira što su autori često bili vrlo kritični prema poretku, da finansira tu vrstu nekomercijalnog filma. Nama se sada čak i mračne godine Miloševićeve vladavine čine kao vreme renesanse naspram budućnosti koja je pred srpskim filmom", izjavio je Baljak.

On je dodao da je "jubilej povod ne za slavlje i sladunjave uvodnike, ne za priče o slavnoj istoriji, nego za ozbiljno upozorenje kuda dalje i da li će 61. festival sa nulom za kinematografiju uopšte biti potreban i moguć".

"Mislim da ova vrsta filma ne sme da bude prepuštena tržištu. To nije praksa ni u mnogo razvijenijim zemljama zapadne Evrope. Neophodna je podrška da se održi vatra, da se sačuva dobar duh kratkog filma na ovom festivalu koji traje 60 godina u kontinuitetu. Tako dugo trajanje je uspeh ne samo za kinematografiju, nego i za ukupnu kulturu jedne države", naglasio je on.

U ovogodišnjem izdanju festivala, pored takmičarskog programa koji je uvek atraktivan, Baljak je publici preporučio i niz pratećih progama.

Izdvojio je one u Dvorani kulturnog centra "London koling" - izbor sa London šort festivala, zanimljive "Gnevne Ukrajince", što je naziv pokreta mladih autora u buntu protiv društvenog uređenja, dokumentarce o kontrastima Rusije u ciklusu "Patriote i bludnici", japanske filmove sa Šort festivala u Tokiju...

Posle festivala Baljak nastavlja pripreme za svoj novi dugometražni igrani projekat.

"Spremam zanimljiv film iz međuratne epohe, jedan ženski film, crnu komediju po scenariju Danice Nikolić Nikolić. Sada smo u fazi pakovanja projekta. Priča se dešava 20-ih godina u beogradskoj poslastičarskoj porodici, jedne noći uoči donošenja Vidovdanskog ustava.

Pojavljuju se i neke istorijske ličnosti", otkrio je reditelj.

Baljak je istakao da je tekst jako dobar i inspirativan, u podžanru "kuda sa lešom?".

"Zamislio sam ga sa prvorazrednom postavom glumaca iz Ateljea 212", rekao je on, pominjući Daru Džokić i Svetlanu Bojković, kao i Svetozara Cvetkovića koji bi bio i producent (iz kuće "Testament films"). U toku je učešće ovog projekta na konkursima nekoliko fondova u Srbiji i u regionu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Festival kratkog metra je oaza umetničkog filma

Izvor: Akter, 31.Mar.2013

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se ove godine održava jubilarni - 60. put, predstavlja "poslednju oazu nekomercijalnog, umetničkog filma"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.