Izložba slika Nedeljka Gvozdenovića u Galeriji RTS-a

Izvor: RTS, 22.Okt.2014, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Nedeljka Gvozdenovića u Galeriji RTS-a

Izložbom slika jednog od najznačajnijih srpskih slikara i likovnih pedagoga akademika Nedeljka Gvozdenovića, Galerija RTS-a otvorila svoj novi izložbeni prostor u Takovskoj ulici.

Reprezentativna izložba "U pohodu na slikanu površinu", čiji je autor istoričar umetnosti Nikola Kusovac, obuhvata 72 dela nastala u periodu između 1924. i 1986. godine, koja se čuvaju u beogradskoj Kući legata, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Spomen – zbirci Pavle Beljanski u Novom Sadu, i privatnim kolekcijama.

V. d. generalnog direktora Radio-televizije Srbije Nikola Mirkov rekao je na otvaranju izložbe da je Nedeljko Gvozdenović bio posvećen i rečit čovek, kome su studenti dali nadimak Markiz, ali da je uprkos tome bio osetljive prirode.

"Veliki čovek, rodoljub koji je predvideo sve što nam se desilo", opisao je Gvozdenovića Nikola Mirkov.

Autor izložbe Nikola Kusovac rekao je da je Nedeljko Gvozdenović krenuo u "pohod na slikanu površinu" koji je, kako je ocenio, predstavljao "najtananiji vid beogradske slikarske škole".

Napomenuo je da Nedeljković iz tog pohoda nije izašao trijumfalno, već sa punom svešću da se još mora raditi i graditi.

Gvozdenović je bio posvećenik slikarstvu, plemenitog kova, istaknuti protagonista beogradske škole slikanja, smirenog, intimističkog duha.

Kao dugogodišnji profesor slikarstva na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti ostavio je značajan trag u formiranju više generacija umetnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba Nedeljka Gvozdenovića u Galeriji RTS

Izvor: Blic, 22.Okt.2014

Izložba slikara i akademika Nedeljka Gvozdenovića pod nazivom "U pohodu na slikanu površinu" autora Nikole Kusovca otvoena je večeras u galerijskom prostoru Radio-televizije Srbije...Ovom postavkom RTS široj javnosti predstavlja svoj nov izlagački prostor koji se nadovezuje na već dobro poznatu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.