Izložba Nedeljka Gvozdenovića u Galeriji RTS

Izvor: Blic, 22.Okt.2014, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Nedeljka Gvozdenovića u Galeriji RTS

Izložba slikara i akademika Nedeljka Gvozdenovića pod nazivom "U pohodu na slikanu površinu" autora Nikole Kusovca otvoena je večeras u galerijskom prostoru Radio-televizije Srbije.

Ovom postavkom RTS široj javnosti predstavlja svoj nov izlagački prostor koji se nadovezuje na već dobro poznatu ljubiteljima umetnosti - Galeriju RTS-a.

Ljubitelji likovne umetnosti imaju priliku da na jednom mestu vide 72 dela ovog umetnika koja se nalaze u SANU, spomen zbirci "Pavle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beljanski", Kući legata, Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti i u privatnim zbirkama.

Po svojim osobinama slikarstvo Nedeljka Gvozdenovića (1902-1988) pripada intimističkom slikarstvu. Proučavajući zakone slike i likovne odnose, slikao je predele, mrtve prirode, enterijere, portrete sa poetskom atmosferom.

Bio je poklonik materije u likovnom postupku i interesovalo ga je na "koji način bilo boja, bilo grafit, bilo tuš, razredjen ili čist, mogu pod pritiskom instrumenta koji drži(m) u ruci ostvariti željeni kvalitet".

A željeni kvalitet je bio ravnoteža, hromatska zvučnost i ritmička preglednost slike. Gvozdenović je bio osetljiv kolorista, ali se njegove bojene površine ne sudaraju, nego se usaglašavaju i teže monohromatskim harmonijama.

Njegove slike pamte se i kao plave, zelene, crvene, žute, mrke...

Izložba će trajati do 21. novembra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.