Iluzije o časti

Izvor: Politika, 17.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iluzije o časti

Film „Gledaj me” Marije Perović pokreće pitanje zlostavljanja u crnogorskoj porodici o kojem se nerado govori

Crnogorski film „Gledaj me” u režiji Marije Perović prikazuje se u bioskopu Doma omladine u Beogradu. Reč je o delu koje je pre nekoliko dana otvorilo Dane novog crnogorskog filma, a koje je bilo najgledanije u bioskopima Crne Gore u ovoj godini.

Triler „Gledaj me” nastao je prema motivima romana „Dječak iz vode” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ksenije Popović, a glavne uloge tumače: Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Branimir Popović, Andrija Milošević i Vojislav Brajović.

– Žanrovska struktura priče i postojanje konkretnog zapleta su vrline romana iz kojih je kasnije, u scenarističkoj i finalnoj obradi, izbila emocija. Mržnja, ljubav, osveta, ambivalentnost prema istini i „šarm” malograđanštine prikazani su iz vizure glavne junakinje. U filmskom iščitavanju romana, triler je postao melodrama u kojoj su sećanja iz prošlosti uzroci – ističe scenaristkinja i rediteljka Perović, autorka hvaljenog dela „Opet pakujemo majmune”. Ona dodaje da kada se „pojedinac, a pogotovu žena, uhvati u koštac sa zločinom iz prošlosti, pravo na izbor uvek postoji”.

Film Marije Perović pokreće i pitanje zlostavljanja u crnogorskoj porodici, o kojem se nerado govori.

– Zlostavljanje je prisutnije u malim gradovima, iza zatvorenih vrata, ali vrata se mogu zatvoriti i u milionskim sredinama. Na Balkanu, zlostavljači su u većini jer se vizura zla izmešta u tradicionalizam, „moral”, uniformu. U filmu, ona je lekarska, muška i u višoj srednjoj klasi, a o takvom zlostavljanju se ne govori, jer je sramota izgubiti „nevinost” kao iluziju o časti, čojstvu i poštenju. Tada se sve pretvara u tragediju koja se ponovo ignoriše, tako da se odgovornost zlostavljača pakuje u osećaj krivice zlostavljenog – upozorava rediteljka, koja, ipak, nudi drugačije, svetlije rešenje.

Autorku Perović, predavača na katedri za filmsku režiju i scenario na Fakultetu dramskih umetnosti u Cetinju, uskoro očekuje petomesečno usavršavanje u oblastima filma i medija u Americi, a sa novim američkim iskustvom verovatno i novi projekti.

I. Aranđelović

[objavljeno: 18/12/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dani novog crnogorskog filma - Pogled sa Ajfelovog tornja

Izvor: Plakatt.com, 07.Dec.2009, 22:11

. Dom Omladine, Beograd . Wednesday 9 Dec 19:00 . . "Dani novog crnogorskog filma“ retka su prilika da se beogradska i srpska publika upozna sa recentnom filmskom produkcijom Crne Gore. Pored celovečernjih filmova (čak četiri premijere) sastavili smo i izbor najzanimljivijih kratkih i srednjemetražnih...

Nastavak na Plakatt.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.